Ruské cvičení Zapad-2017 je rutinní záležitost, které dělají reklamu západní média

Přečetli jsme: V hodnocení strategického cvičení se objevují různé hlasy. Text vojenského experta Dmitrije Gorenberga patří k těm, kdo za cvičením nevidí nic jiného než obvyklou rutinu, které ale západní média pomáhají dělat reklamu přesně v souladu se zájmy Ruska, které chce cvičením zastrašit protivníka. 

Už před začátkem strategického vojenského cvičení Zapad-2017 se západní média tématu věnovala a psala s panikou o nevídaném čísle ruských vojáků na hranicích východoevropských zemí jako je Polsko a Litva, analyzuje ruské vojenské cvičení vojenský analytik CNA Dmitrij Gorenberg.

Další psali o tom, že jak ruská armáda překročí hranice Běloruska, aby se na cvičení podílela, je pravděpodobné, že tam také zůstane. Rusko  by tak posílilo svoje strategické pozice západní směrem nebo dokonce, slovy jednoho neopatrného ukrajinského politika,  okupovalo Bělorusko a mohlo zahájit útok na Ukrajinu ze severu. Vzhledem k této vlně emocí, je dobré si shrnout, co vlastně víme o tomto typu cvičení.

Ruská strategická cvičení

Cvičení Zapad se koná pravidelně jednou za čtyři roky od roku 1999 a je součástí rotačního harmonogramu vojenských cvičení ruské armády. Ta rotují ve čtyřech oblastech – ve východní, na Kavkaze, v centrální a západní. Podobná strategická cvičení organizoval rovněž SSSR, píše autor. Jinak řečeno, strategické cvičení bylo naplánováno a každý o něm věděl, protože je to pravidelná záležitost. Jiná je otázka rozsahu a parametrů toho letošního.

Tyto aspekty nejsou jisté. Oficiálně zdroje oznámily, že celkově bude cvičit kolem 13 tisíc vojáků, zatímco západní čísla mluví o  počtu 100 tisíc ruského vojenského personálu. Minulé cvičení Zapad-2013 čítalo 75 tisíc vojáků a personálu. Diskrepance v číslech může být částečně spojena s tím, že neexistuje dohoda o tom, koho počítat a koho ne. Západní počítání zahrnuje obvykle nejen vojáky, ale také personál z bezpečnostních agentur a civilní zaměstnance, kteří se cvičení účastní. Vedle toho, ruská armáda se může rozhodnout pro vedlejší cvičení a tedy neinformovat o počtu vojáků v oficiálních prohlášeních.

To, co předběžně víme je, že počet ruských jednotek na teritoriu Běloruska nepřekročí 3000. Cvičení se podle expertů zaměří na letectvo s jednotkami, které se přesunou na vzdušná pole Běloruska, podobně jako letecká divize ze Pskova a aspoň jedna divize pozemního vojska z ruského západního vojenského okruhu. Západní zdroje mluvily tom, že se cvičení zúčastní také první tanková armáda, což ruská strana nepotvrdila.

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojga má cvičení mít zaměření na společné plánování, velící taktiku a společné formování jednotek. A oficiálně se neskrývá, že se jedná o reakci na přítomnost NATO na západních hranicích Ruska.

Gorenberg shrnuje, že cvičení Zapad-2017 je posledním v řadě pravidelných cvičení ruské armády a všechna jsou označena jako obranná, posilující obranu Ruska proti nepřátelským útokům zvenčí. V minulosti ale tato cvičení zahrnovala také ofenzivní prvky manévrů. Nicméně šance na to, že by tato cvičení sloužila jako krycí operace pro nějaký útok na Ukrajinu nebo Litvu či pro okupaci Běloruska se blíží nule. Někteří ruští odborníci dokonce hodnotili letošní cvičení Zapad jako nezvykle malé ve snaze omezit reakci NATO.

Rusko se snaží o posílení vedení velkých operací

Faktické cíle těchto strategických cvičení, konkrétně Zapadu, se v posledních 10 až 15 lety nezměnily. Na druhou stranu se Rusko snaží o posílení schopností vést velké operace, které zahrnují nejrůznější větve armádních sil a vyžadují aktivovat logistickou síť, včetně přesunů vojsk z jedné části země do jiné. Zapad také chce rozšířit vojenskou spolupráci Ruska a Běloruska, protože Bělorusko je nejvíce vojensky vybavený spojenec Ruska a slouží jako kriticky významná nárazníková zóna mezi Ruskem a NATO. Navíc je právě západní intervence do Běloruska chápána jako jeden z nejpravděpodobnějších scénářů možné vojenské konfrontace mezi Západem a Ruskem.

V oblasti politické se Zapad-2017 snaží o odstrašení Západu tím, že vystavuje na odiv připravenost Ruska postavit se proti agresivním akcím NATO. Jak Gorenburg zdůraznil, ve vztahu k USA a jeho spojencům je Rusko stále relativně slabé, což ho vede k tomu, že zdůrazňuje svoje schopnosti bránit se vůči přímému útoku i vůči změně režimu. Západní média, která opakovaně zdůraznila potenciální rozsah cvičení, jsou Rusku v tomto nápomocna.

Autor konečně předpokládá celkem běžný průběh vojenského cvičení, které doprovodí mediální ohňostroj na obou stranách, aby se pak jednotky vrátily do svých normálních kasáren a umístění. Experti obou stran se pak budou zabývat vlastním hodnocením cvičení, včetně ruských silných a slabých stránek, což už média zajímat nebude. Najdou si jiný příběh.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Виталий Кузьмин ( http://vitalykuzmin.net/ ) – http://vitalykuzmin.net/?q=node/505, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27155431

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.