Maďarsko vzdoruje Německu a nechce akceptovat rozhodnutí soudu ohledně uprchlíků

Zpráva dne. Maďarsko odmítlo německý tlak, aby přijalo rozsudek evropského soudu, který uvedl, že členské země musejí akceptovat kvóty na uprchlíky. Ministr zahraničí uvedl, že chce vést „právní bitvu“ proti rozsudku.

Peter Szijjarto uvedl, že sdílení uprchlíků je „selhání“ a cesta nikam, napsaly dále britské noviny Financial Times. Ministr zdůraznil, že Budapešť svůj tvrdý postoj neopustí, ať dopadl rozsudek, jak chce. Maďarsko uvádí, že povinný systém kvót je nebezpečný faktor, který bude uprchlíky přitahovat, není vynutitelný a jde proti zdravému rozumu.

Tyto komentáře zazněly jen krátce poté, co německá kancléřka označila maďarské odmítá kvót na uprchlíky z Řecka Itálie jako „nepřijatelné.“ Také dodala, že tento střet představuje zásadní otázku integrity právního řádu bloku. Pro Merkelovou je Evropa místem vlády práva.

Reakce EU na vzdor Maďarska se bude probírat na říjnovém summitu. Kancléřka ovšem neřekla, že si přeje, aby Maďarsko bylo vyloučeno z bloku. Ministr zahraničí Maďarska sdělil, že bere komentáře Merkelové vážně, ale že rozhodnut soudu nevytvořilo pro Maďarsko žádné nové závazky. Maďarsko nepřijalo žádného z 1 249 uprchlíků, které má podle kvót přiděleny. Zároveň ale potvrdil, že místo Maďarska je v EU, o tom prý nemůže být pochyb.

Orbán interpretuje muslimskou imigraci jako hrozbu pro křesťanskou identitu Maďarska a jako bezpečnostní hrozbu. Maďarští představitelé také říkají, že program je nesmyslný, protože uprchlíci v zemích střední a východní Evropy nezůstanou. Maďarský ministr zahraničí k tomu uvedl, že i když některé země pateticky velebí povinný systém kvót jako řešení, tak se stačí podívat na čísla, která uvádějí, že systém kvót je dokončen jen z 25 %. Není tedy spravedlivé z neúspěchu obviňovat Maďarsko.

Szijjarto se dále v této souvislosti vyjádřil i k otázce Ukrajiny. Maďarsko využije všechny diplomatické zdroje proti cílům ukrajinské vlády v mezinárodních organizacích, což je jasná reakce na vzdělávací zákon přijatý Kyjevem.

Maďarsko se připojilo k Polsku a Rusku a odsoudilo nový zákon s tím, že zpraví etnické minority možnosti studovat ve svém rodném jazyce. Ukrajina totiž na svém území na západě země má početnou maďarskou menšinu.

Pro Maďary se jedná o šokující záležitost – takto sebrat někomu menšinová práva, možnost mluvit mateřským jazykem. To není považováno za evropské.  Odsouzení Maďarskem následuje výzvu Moskvy po kolektivní akci proti Ukrajině. Kreml reformu popsal jako snahu Ukrajiny se „zcela izolovat ve vzdělávací sféře.“

Maďarsko opakovaně varuje, že ukrajinské kroky ohrožují právy a zájmy etnických Maďarů.

„Tolik evropských politiků zvýrazňuje otázku vlády práva ve střední a východní Evropě, teď se těšíme na to, až uvidíme, že tito politici také vyjádří stejné obavy o tomto protievropském zákoně.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.