Jack Ma: Nesmíme děti vychovávat pro zpracovatelský průmysl

Přečetli jsme: Zakladatel firmy Alibaba a podnikatel Jack Ma se domnívá, že budoucnost ekonomiky a pracovních míst je v sektoru služeb. Na změnu trhu práce je třeba se připravit. 

Podnikatel Jack Ma také říká, že umělá inteligence změní svět. Zakladatel Alibaby si myslí, že bychom se neměli bát, ale měli bychom být připraveni na velké změny na trhu práce.

Za posledních dvě stě let, říká Ma, skutečně zpracovatelský průmysl přinesl pracovní místa. Ale dnes, kvůli umělé inteligenci a robotům, už zpracovatelský průmysl není hlavním motorem vytváření pracovních míst.

Ma se domnívá, že hlavní bude sektor služeb. Tím se značně liší od Trumpa, který svojí agendu „America First“ založil na obnovení pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu.

Když mluvíme o zpracovatelském průmyslu, říká Ma, tak bychom neměli mluvit o „Made in China, Made in America“, ale bude to: Made in Internet.

Ale je zde jedna překážka, Ma se obává, že současný přístup ke vzdělávání nepřipravuje mladé na realitu práce zítřka. Prý to, jak se učí, povede ke ztrátě pracovních míst dětí v dalších 30 letech. Když přijde na výpočty, tak stroje budou vždy lepší.

Jediná cesta, jak zařídit, aby lidská práce byla důležitá, je důraz na kreativitu. Podle Jacka Ma je nutné učit děti, aby byli inovativní a kreativní.

Ma také tvrdí, že nová technologie zničí hodně pracovních míst, ale myslí si, že jich také hodně vytvoří. Otázka tedy je, zda jsme připraveni a zda máme na tato nová pracovní místa kvalifikaci.

Podle Ma počítače nikdy nebudou moci zvládnout „moudrost“ či „lásku“, což prý bude naše lidská výhoda. Lidé by podle něj měli mít sebevědomí.

Jeho představa se tak odlišuje od Elona Muska, který uvedl, že umělá inteligence způsobí třetí světovou válku, neboť země budou kvůli technologiím spolu soutěžit.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.