EU: Jaká je hospodářská prognóza na rok 2018?

Aktuálně: Jaké je hospodářská prognóza Evropské komise pro celou Unii a také konkrétně pro Českou republiku pro rok 2018? Očekává se růst 2,2 % HDP, menší inflace a pokles nezaměstanosti. V případě ČR vypadají čísla o něco lépe. 

Evropská komise zveřejnila aktuální hospodářskou prognózu na rok 2018 a zlepšila hospodářskou prognózu z jara. V základních bodech vypadá její pohled na nejbližší hospodářskou budoucnost následně:

  • Na rok 2018 počítá s růstem ekonomiky v eurozóně o 2,2 % (na jaře odhadovala jen 1,7 %)
  • Nezaměstnanost klesne z letošních 9,1 % na 8,5 % – nejméně od roku 2009
  • Inflace letos 1,5 % a příští rok 1,4 %
  • Celkový schodek v eurozóně klesne příští rok pod 1 % HDP
  • Česká ekonomika je mezi nejrychleji rostoucími v EU, její rozlet brzdí nedostatek pracovních sil
  • Komise v ČR letos očekává růst ekonomiky tempem 4,3 %, v následujících letech cca 3 %
  • Nezaměstnanost klesne lehce pod 3 % a zůstane tak nejnižší v celé EU.

Růst předčil očekávání, ale podle prognózy poněkud zpomalí

Evropskému hospodářství se letos daří podstatně lépe, než se předpokládalo, a to díky vlivu odolné soukromé spotřeby, silnějšího celosvětového růstu a klesající nezaměstnanosti. V důsledku příznivých podmínek financování se rovněž zvyšují investice, které těží z optimistické ekonomické nálady a snížení nejistoty. Ekonomiky všech členských států jsou na vzestupu a situace na trzích práce se zlepšuje, ovšem mzdy rostou jen pomalu.

Nezaměstnanost nadále klesá, stále však zůstávají volné kapacity

Pokračuje vytváření pracovních míst a podmínky na trhu práce by měly být příznivě ovlivněny růstem poháněným domácí poptávkou, mírným nárůstem mezd a strukturálními reformami v některých členských státech. Očekává se, že nezaměstnanost v eurozóně letos dosáhne průměrné hodnoty 9,1 %, což je nejnižší úroveň od roku 2009. Celkový počet zaměstnaných osob dnes dosahuje rekordní úrovně. V příštích dvou letech se má nezaměstnanost dále snižovat na 8,5 % v roce 2018 a 7,9 % v roce 2019. V EU má míra nezaměstnanosti podle prognózy dosáhnout v letošním roce 7,8 %, v roce 2018 7,3 % a v roce 2019 pak 7,0 %. Tempo vytváření pracovních míst se zřejmě zmírní, jelikož v některých zemích budou končit dočasné daňové pobídky a v jiných se projeví nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.