Fúze dvou největších bank v Německu by vedla ke ztrátě 30 tisíc míst

Přes obavy o pracovní místa ale trhy na zprávu o potenciálním spojení Deutsche Bank a Commerzbank reagovaly růstem ceny akcii.

Fúze německé banky Deutsche Bank (DB) s jejím rivalem na trhu, bankou Commerzbank, by mohla podle německých odborů Verdi vést k ztrátě asi 30 tisíc pracovních míst.

Návrh na spojení obou bank se potýká se silnou kritikou ze strany odborářů i podílníků. Významný investor v DB například vyjádřil ohledně potenciálního spojení dvou největších bank v Německu značné pochybnosti.

Představitel odborů Verdi Jan Duscheck řekl, že by spojení vedlo k celkové ztrátě až 30 tisíc pracovních míst, v krátkodobé perspektivě pak 10 tisíc míst.

Přesto ale byla reakce trhů na sloučení bank pozitivní, akcie obou bank v pondělí rostly. Ve čtvrtek se plánuje setkání jejich dozorčích rad, na němž se očekává diskuze o spojení. Německá vláda spojení obou bank podporuje, protože má obavy o finančních zdraví DB. Deutsche Bank nebyla od roku 2008 schopná generovat udržitelné zisky. Cílem vlády je vytvořit bankovního šampiona na podporu exportně orientované ekonomiky Německa. V Commerzbank má celkem 15 % podíl město Berlín.

Předpokládaná ztráta míst je problematická. Obě německé banky celosvětově zaměstnávají 140 tisíc lidí, 91 700 pracuje pro DB a 49 tisíc pro Commerzbank.

Ilustrační foto:  Autor – Tony Webster from Portland, Oregon, United States – Deutsche Bank, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39881086

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.