Írán chce USA žalovat za sankce

Podle íránského prezidenta jsou americké sankce „zločinem proti lidskosti“ a jejich cílem je získat znovu kontrolu nad Íránem.

Íránský prezident Hasan Rúhání oznámil v pondělním televizním vystoupení, že jeho země podá na Spojené státy mezinárodní žaloby za ekonomické sankce, informuje Reuters.

Rúhání v projevu přiznal, že sankce USA vedly k ekonomickým problémům: snížily hodnotu íránské národní měny rial a přispěly k vysoké inflaci. Prezident Íránu nazval sankce „zločinem proti lidskosti“ a sdělil, že jeho země bude žalovat ty v Americe, kdo sankce navrhli a realizovali. Žaloba bude nejprve vedena u íránského soudu, pokud ten určí vinu, bude následovat žaloba mezinárodní.

Rúhání také obvinil USA, že se chtějí v Íránu vrátit do role vládce.

USA obnovily ekonomické sankce proti Íránu v souvislosti s rozhodnutím odstoupit z dohody o jaderném programu JCPOA z roku 2015.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.