Kramp-Karrenbauerová chce mít německé výdaje na obranu na 2 % HDP

Šéfka CDU od svého nástupu do pozice předsedkyně strany zdůrazňuje význam transatlantické vazby pro Německo.

Předsedkyně německé CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová (také AKK) ve středu 12. června sdělila, že by se německé výdaje na obranu měly zvednout na v NATO požadovaná 2 % HDP. Už na začátku svého mandátu AKK dala najevo, že pro Německo budou transatlantické vztahy prioritou.

AKK je toho mínění, že by se zvyšování výdajů na obranu mělo dít postupně a že by se většina výdajů v této kapitole měla dávat na kyberbezpečnost. Šéfka CDU dále řekla, že nepovažuje za správné, že malé členské země NATO dosahují částky 2 % HDP, zatímco velká země jako Německo nikoliv. Výdaje na obranu a jejich zvyšování jsou v Německu politikem.

Nynější rozpočet SRN na obranu dosahuje výše jako na konci studené války. Obranný rozpočet dělá nyní 47,32 miliard eur, což je 1,35 % HDP. V roce 2020 by se mělo jednat o částku ve výši 49,67 miliard eur.

Podobně se vyslovil i bývalý ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel, který navrhl, aby německé navýšení výdajů směřovalo jednak do rozpočtu, kde by se mělo jednat o 1,5 %, ale 0,5 % by pak směřovalo do fondu NATO, který by byl určen k pomoci v modernizaci obrany členů NATO ve východní Evropě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.