Rusko poprvé zveřejnilo koncepci jaderného zadržování

Nedávno potvrzený dokument ukazuje konkrétní podmínky, za kterých by Rusko mohlo použít svoje jaderné zbraně.

Ruský prezident Vladimir Putin 2. června podepsal prezidentský dekret „Základy státní politiky Ruské federace v oblasti jaderného zadržování“ a potvrdil novou koncepci použití jaderných zbraní. Ve srovnání se starším dokumentem z roku 2010 nový dekret nezměnil kritéria využití jaderných zbraní – Rusko je použije pouze v případě napadení Ruska nebo jeho spojenců jaderným útokem nebo jinou zbraní hromadného ničení či v případě konvenčního útoku, který by ohrožoval samotnou existenci státu.

Dříve Rusko tento typ dokumentů nezveřejňovalo. V roce 2010 byl dokument se stejným názvem součástí vojenské doktríny Ruské federace, ale nebyl veřejný.

Dokument popisuje konkrétní podmínky použití jaderných zbraní – povede k němu například situace, kdy je k dispozici důvěryhodná informace o vypuštění balistických raket na Rusko či jeho spojence, k užití ruských jaderných zbraní tedy dojde v rámci obranné reakce.

V novém dokumentu jsou také poprvé vyjmenována nebezpečí, proti kterým lze použít jaderné zadržování: pokud by se protivníci Ruska přiblížili k jeho hranicím s jednotkami, které mají ve výzbroji jaderné zbraně, ale také rakety krátkého a středního doletu, protivzdušné systémy, nadzvukové typy zbraní, dronů a bojových laserů apod.

Jaderné zadržování se týká i politiky vojenských systémů ve vesmíru nebo nekontrolovaného šíření jaderných zbraní a jejich umisťování na území nejaderných států. Hlavními principy ruského jaderného zadržování jsou kontinuita, adaptivita vůči hrozbám, racionálnost, neustálé monitorování situace a centralizace řízení. Vedle toho má tato politika udržovat protivníka v nejistotě s ohledem na rozsah, čas i místo jaderné reakce Ruska.

Rusko tento typ dokumentu zveřejnilo poprvé a jeho zveřejnění hodnotí například odborník z Ruské akademie věd Dmitrij Stefanovič pozitivně, neboť umožňuje ruskou jadernou doktrínu konkrétně vyhodnotit. Rusko se k tomuto kroku rozhodlo zřejmě i s ohledem na to, že USA v posledních letech publikovaly hned několik podobných dokumentů. Stefanovič upozorňuje, že dokument nespecifikuje žádné konkrétní protivníky, ačkoliv NATO Rusko za protivníka považuje. Moskva tímto nezvyklým zveřejněním dala najevo, že téma jaderných zbraní považuje za důležité. Otázka visí nad rolí Číny, která je také jadernou velmocí, takže podobný typ dokumentu s ní musí počítat, i když není protivníkem Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.