Itálie a Řecko se dohodly na námořních hranicích ve východním Středomoří

Nová dohoda reaguje na kroky Turecka v oblasti na zdroje bohatého východního Středomoří.

Řecko a Itálie podepsaly během úterní návštěvy italského ministra zahraničí v Aténách dohodu o námořních hranicích. Informace o dohodě přinesla v úterý agentura Reuters. Dohoda reaguje na měsíce trvající napětí v oblasti východního Středomoří, které se týká zdejších přírodních zdrojů a jejich využívání. Turecko, Řecko a Kypr se v této souvislosti ocitají ve složitém diplomatickém patu.

Obsah dohody nebyl v době přípravy článku k dispozici.

Ministři zahraničí Itálie a Řecka jednali o problémech a kooperaci v energetickém sektoru v oblasti východního Středomoří již v únoru letošního roku. Obě země spojuje partnerství v plynovodu EastMed, který by měl přepravit 10 miliard kubických metrů plynu za rok právě z oblasti východního Středomoří do Řecka, Itálie a dalších evropských zemí.

Jednání o nové dohodě mezi Itálií a Řeckem předcházel podpis dohody mezi Tureckem a Libyí ohledně demarkací námořních hranic, která vzbudila hněv na straně Řecka, neboť má narušovat jeho suverénní práva. Spory mezi Aténami a Ankarou ohledně práva na těžbu přírodních zdrojů v Egejském moři v blízkosti etnicky rozděleného Kypru se táhnou roky.

Ilustrační foto: Autor – Dipartimento Protezione Civile – Dipartimento Protezione Civile, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89407087

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.