Erdoganovo Turecko bude regulovat sociální sítě

V Turecku přijali nový zákon, který omezí obsah sociálních sítí. Kritici mluví o cenzuře. Vláda o uspořádání komerčních a právních vztahů s platformami.

Ke krokům, které omezí obsah sociálních sítí, sáhlo nyní také Erdoganovo Turecko. Zdejší parlament přijal nový zákon, který má regulovat obsah sociálních sítí v Turecku. Zákon měl podporu Erdoganovy AKP a také jeho nacionalistických spojenců v parlamentu. Kritici tvrdí, že se jedná o další krok k cenzuře a umlčení hlasů disentu. Vláda tvrdí, že se jedná pouze o uspořádání právních a obchodních vztahů s platformami sociálních médií, nikoliv o cenzuru.

Nový zákon bude vyžadovat, aby měla zahraniční sociální média reprezentanta, který bude sídlit v Turecku a úřady k němu budou směřovat jejich obavy ohledně obsahu. Zákon také obsahuje lhůty na odstranění materiálu ze sítí.

Společnosti by mohly čelit pokutám, zablokování reklamy nebo snížení šířky pásma, což se v podstatě rovná zablokováni přístupu.

Vzhledem k tomu, že poslední desetiletí se většina mainstreamových médií v Turecku dostala pod vládní kontrolu, přesunuly se kritické hlasy na sociální sítě nebo na malé webové stránky. Podle Reuters jsou Turci už nyní kontrolováni na sociálních sítích a mohou čelit obviněním za urážku prezidenta a jeho ministrů nebo za kritiku zahraničněpolitických kroků a řešení situace kolem pandemie.  Sociální média opakovaně čelila kritice tureckého prezidenta za jejich „nemorální jednání“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.