Peking navrhuje vlastní globální standardy pro bezpečnost dat

Nová iniciativa byla oznámena měsíc poté, co ministr zahraničí USA Mike Pompeo ohlásil americký program Clean Network, který vylučuje čínské technologie.

Čína zahájí vlastní iniciativu, která by měla stanovit globální standardy pro bezpečnost dat, informovaly noviny Wall Street Journal  dne 9. září 2020 (str. A9).  Krok má být reakcí na snahy USA, které se snaží přesvědčit země s podobným názorem ochránit sítě od čínských technologií.

Ministr zahraničí Číny Wang I hovořil v souvislosti s iniciativou o rostoucích rizikách v oblasti datové bezpečnosti. Mluvil také o politizaci bezpečnostních otázek a o pokusech pomluvit technologické rivaly. Jednalo se o evidentní odkaz na Spojené státy.

Podle Wanga je proto důležité vyvinout mezinárodní pravidla pro datovou bezpečnost, která by respektovala všechny země a jejich zájmy.

Iniciativa Pekingu vstupuje do konkrétního kontextu napětí mezi Čínou a USA ohledně technologických otázek. Jedná se o kauzy spojené s technologií 5G firmy Huawei, ale i o další případy, například o úspěšnou aplikaci čínské firmy ByteDance TikTok a jiné.

Nová iniciativa byla také oznámena asi měsíc poté, co ministr zahraničí USA Mike Pompeo ohlásil americký program Clean Network, který má vyloučit čínské technologické firmy, aplikace, cloudy a podmořské kabely (a jejich poskytovatele) z internetové infrastruktury USA a dalších zemí.

Čínský návrh hovoří o to, že by jednotlivé země měly k bezpečnosti dat přistupovat srozumitelně, objektivně a na základě důkazů. Dále zdůrazňuje suverenitu jednotlivých zemích při pracování s daty, což odpovídá pekingské vizi „kyber suverenity“, při které mají země pravomoci nad svým „dílkem“ internetu.  Ministr Wang I ve svém projevu naznačil, aniž by někoho jmenoval, že „někteří“ se snaží bezpečnost využít jako pretext pro získání konkurenčních výhod.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.