Bloomberg: EU hledá novou strategii vůči Rusku

Ambasador EU v Moskvě nazval současnou strategii zastaralou a příliš zaměřenou na Ukrajinu.

Velvyslanec Evropské unie v Rusku Markus Ederer navrhnul při jednání s šéfem evropské diplomacie Josepem Borrellem a dalšími diplomaty EU novou strategii vůči Rusku,  informovala agentura Bloomberg. Ederer přitom nazval současnou evropskou politiku vůči Rusku „zastaralou“ a „příliš zaměřenou na Ukrajinu“.

Ederer na jednání s Borrellem a dalšími diplomaty navrhnul vypracování nové strategie vztahů EU a Ruska. Borrellova mluvčí Nabila Massraliová informace o jednání nekomentovala. Podle zápisu z diplomatických jednání, který má agentura Bloomberg k dispozici, jsou Německo, země Pobaltí a většina členských zemí východní Evropy pro zachování dosavadních principů vztahů s Ruskem, ke kterým patří například plnění minských dohod, boj s hrozbami ze strany Ruska, udržování kontaktů s bývalými sovětskými republikami a také selektivní spolupráce s Ruskem v některých otázkách.

Podle dalších informací navrhly některé země EU specifikovat jasněji oblast selektivní spolupráce s Ruskem, která by byla mimo jiné tématem jednání summitu Evropské rady na konci března. Například Itálie navrhuje dvě oblasti ekonomickou spolupráci a regionální konflikty. Podle Německa by se mělo jednat o oblast boje proti klimatické změny. Berlín dále apeluje na „koordinovaný transatlantický přístup“.

Polsko, Litva a Estonsko vystupují za tvrdší pozici vůči Rusku a například trvají na úplném plnění minských dohod jako podmínky k jakékoliv změně. Kypr navrhnul zase analýzu efektivity protiruských sankcí.

Podle zdrojů Bloombergu jsou pozice členských zemí velmi různé a není tak jasné, zda budou schopny zformulovat společnou strategii pro vztahy s Ruskou federací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.