Borrell: Vztahy EU s Ruskem se zhoršují

Josep Borrell vystoupil v Evropském parlamentu a vyjádřil se k aktuální napjaté situaci ve vztazích s Ruskem.

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a místopředseda Evropské komise Josep Borrell ve svém proslovu zmínil aktuální problémy ve vztazích s Ruskem, tj. situaci na Ukrajině, zdravotní stav Alexeje Navalného a kauzu Vrbětice. Přinášíme stručný výtah z Borrellova vystoupení:

„Naše vztahy s Ruskem jsou opět na nízké úrovni. Bohužel tento negativní trend pokračuje a dosáhli jsme ještě nebezpečnější úrovně zhoršení. Nechceme přispívat k eskalaci, ale také nepřijmeme zastrašování. Pokud k tomu dojde, musíme reagovat.

Nedávná vojenská koncentrace v blízkosti ukrajinských hranic (více než 100 000 vojáků) a nelegálně anektovaný Krym vážně zhoršily bezpečnostní situaci v regionu. Akce Ruska jsou zcela nepřijatelné a rozhodně podporujeme nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic.

Rusko musí přestat s provokacemi a musí spolupracovat na snižování napětí, místo aby se stavělo do role neutrálního prostředníka. Rusko dosud neprojevilo ochotu ukončit konflikt za podmínek, které by zajistily ukrajinskou suverenitu, územní celistvost a nezávislost.

Pro Rusko není úplné provedení Minských dohod klíčovou podmínkou, ale pro nás ano. Pro Evropskou unii je nezávislá a prosperující Ukrajina nepostradatelným prvkem evropské stability a bezpečnosti, a proto vyzýváme Ukrajinu, aby pokračovala v reformách. Je lepší čelit Rusku z pozice země s plně demokratickým systémem a zbaveným korupce.

Při pohledu do budoucna musíme Ukrajině nadále předávat koordinované zprávy o stálé podpoře. Letos se zúčastním summitu o Krymské platformě. Měli bychom také být připraveni prozkoumat možnosti další reakce, pokud by Rusko situaci eskalovalo nebo překročilo červené čáry.“

(Krymská platforma, která má usnadnit ukončení ruské okupace Krymu, je naplánovaná na 23. srpna 2021 a podpořilo ji více než 10 zemí.)

Borrell k dění okolo ruského opozičního politika Alexeje Navalného uvedl, že „zde byl hlas EU silný a jednotný a v prohlášení byly ruské orgány vyzvány, aby poskytly Alexeji Navalnému okamžitý přístup k lékařům, kterým důvěřuje. Ruské úřady jsou odpovědné za jeho bezpečnost a zdraví. Nakonec byl minulý týden pan Navalný převezen do civilní nemocnice a vyšetřen nezávislými lékaři, jak jsme požadovali. Brzy poté ukončil hladovku.“

Následně se Borrell vyjádřil k naší aktuální kauze Vrbětice:

„Závěry českých orgánů, že důstojníci ruského vojenského zpravodajství (GRU) spáchali tyto útoky a způsobili smrt dvou českých občanů, jsou mimořádně závažné. Skutečnost, že se to stalo před sedmi lety, nesnižuje závažnost těchto činů. Nejde o vojenské tajné služby: jde o závažný trestný čin, který je v rozporu s mezinárodními závazky Ruska, a takové chování nelze akceptovat.

Dovolte mi jasně vyjádřit naši plnou podporu a solidaritu s Českou republikou. Asymetrická reakce Ruska, kdy došlo k vyhoštění diplomatů a nyní hrozí omezením počtu místních zaměstnanců, se setkává s rozhodnou reakcí Evropské unie a jejích členských států.

Náš politický rámec vůči Rusku založený na pěti principech bude pokračovat. Budeme pracovat na vnitřní odolnosti, bojovat proti hybridním a kybernetickým hrozbám; posilovat spolupráci s našimi východními sousedy; pomáhat ruskému lidu, zintenzivňovat podporu ruské občanské společnosti a obráncům lidských práv a prohlubovat mezilidské kontakty.

Budeme i nadále signalizovat Rusku, že jsme připraveni zapojit se do oblastí, o které je jasný sdílený zájem (např. jaderná dohoda s Íránem JCPOA, změna klimatu).

Musíme udržovat komunikační kanály s Moskvou – jsem připraven to udělat. A jsme také připraveni v případě potřeby zlepšit vztahy, pokud je to možné, s ruskou vládou, v případě, že prokáže skutečnou ochotu tak učinit, a to při plném respektování našich hodnot, zásad a zájmů.

Nešťastně vidím znepokojivý trend ruských úřadů, které se zřejmě rozhodly záměrně prohloubit konfrontaci se Západem, mimo jiné prostřednictvím neustálých útoků s dezinformacemi a jinými negativními aktivitami.

Musíme proto definovat modus vivendi, který zabrání trvalé konfrontaci se sousedem, který se rozhodl jednat jako protivník, jak se zdá.“

Závěrem Josep Borrell uvedl: „Myslím si, že musíme být připraveni na dlouhé a těžké období v našich vztazích s Ruskem.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.