Čína slibuje omezené využití uhlí jako zdroje energie

Do roku 2025 má podle čínských plánů pocházet 20 % celkové spotřeby energie z nefosilních zdrojů.

Čína, která je největším světovým uživatelem uhlí, prohlásila, že fosilní paliva budou hrát v jejím energetickém mixu méně dominantní roli. Navzdory plánům na výstavbu nových uhelných elektráren je země nebude využívat v širokém měřítku, informovala agentura Associated Press.

Vyplývá to z komentáře Li Kaa, ředitele odboru pro změnu klimatu při ministerstvu životního prostředí Číny, který navázal na sliby čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pronesené na klimatickém summitu minulý týden. Si přislíbil spolupráci s USA při snižování emisí.

„V minulosti bylo (uhlí) hlavním zdrojem energie. V budoucnu bude hrát roli při zajištění flexibility rozvodné sítě“, řekl Li Kao na poslední tiskové konferenci. Čína podle něj dnes ještě potřebuje určité množství uhlí, ale nebude tento energetický zdroj rozvíjet v širokém měřítku.

Li dále připustil, že Čína staví nové uhelné elektrárny, zdůraznil ale, že se nejedná o tradiční uhelné elektrárny, protože nebudou vypouštět tolik emisí. Klimatičtí experti již dlouho prosazují úplný zákaz nových uhelných elektráren.

Čína se dnes z 60 % spoléhá na uhlí jako zdroj energie a je největším světovým zdrojem skleníkových plynů. Podle čínských plánů má nefosilní energie do roku 2025 činit 20 % celkové spotřeby energie v zemi, což si vyžádá nové investice do solární a větrné energie.

Německo a Čína se v pondělí dohodly na posílení spolupráce v boji proti změně klimatu. Obě strany rovněž diskutovaly o využití uhlí a také o jeho omezení. Podle slov čínského prezidenta z minulého roku má být Čína uhlíkově neutrální v roce 2060. Maximální růst emisí předpokládá k roku 2030.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.