V Černé Hoře padla vláda. V malé půlmilionové zemi bojují větší a velké země o vliv

Balkánské zápisky komentují pád podle některých „prosrbské“ vlády v Černé hoře.

Černá Hora má něco přes půl milionu obyvatel a nelze nevzpomenout na Donalda Trumpa, když uvedl prohlášení, že kvůli takové zemičce si USA nebudou pálit prsty. V pátek zde padla vláda, která byla označována za prosrbskou. Tím mnozí myslí zároveň proruskou. Boj byl personalizován mezi nezávislým předsedou vlády Zdravkem Krivokapićem a jeho místopředsedou Dritanem Abazovićem. Zvítězil místopředseda, představitel hnutí Sjednocená reformní akce (Ujedinjena reformska akcija), s podporou Zelených. Musel ovšem dostat podporu opoziční Demokratické strany socialistů Milo Djukanoviće. Byla vytvořena nová koalice a bojuje se o post předsedy parlamentu. Situace žene lidi do ulic před parlament a vše je pochopitelně v „přímém přenosu – online“ sledováno s napětím v Srbsku.

Spekuluje se, že pád vlády byl vyvolán tlakem Západu proti prosrbským tendencím současné vlády. Další „fáma“ běží o tom, že sice dojde k podpoře Demokratické strany socialistů, ale s podmínkou pomalého odchodu Djukanoviće z politického života. Na sociální síti Telegram se dnes objevilo heslo „Povstání je stavem mysli“ (Bunt je stanje duha) a jde o výzvu k vyvolání chaosu v ulicích měst Černé Hory. Autorem má být 17,5 tisíce členů skupiny ze Srbska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Upozorňují, že Srbové se nenechají v Černé Hoře utlačovat jako minulých třicet let. Situace je velmi napjatá a připomíná rok 2020, kdy s obtížemi se uskutečnily volby a koncem roku byla ustanovena dosavadní vláda. S další zprávou přišla černohorská média, že odcházející premiér Krivokapić by měl založit novou politickou stranu. Ozval se Milo Djukanović, který uvítal pád vlády s tím, že vládnoucí koalice (Demokratická fronta, Socialistická lidová strana a Hnutí změna) je nebezpečím pro Černou Horu pro její závislost na velkosrbském nacionalismu. „Bělehrad uvítal vítězství svých obdivovatelů a s jejich pomocí si otevřel dveře k anexi Černé Hory prostřednictvím myšlenky srbského světa,“  řekl Djukanović v rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle.

Těžko se lze momentálně orientovat, kdo koho zastupuje a kdo má na koho vliv. Jedni druhé napadají a dávají do souvislosti s mocnostmi, jedni Východu a druzí Západu.

Příkladem je sobotní vystoupení poslankyně Draginje Vuksanović Stankovićové ze Sociálně demokratické strany Černé Hory v parlamentu, která plná emocí řekla na adresu Krivokapićovy vlády: „S guslemi a diplemi (srbské lidové hudební nástroje) nevytvoříte srbský svět, ani neprojdete do EU! Církev nemůže vládnout státu, ani klerofašisté nevymažou černohorský národ a srebrenickou genocidu.“

Nyní se bojuje o křeslo předsedy parlamentu, které zastává Aleksa Bečić, představitel strany Demokratická Černá Hora. Jeden z poslanců upozornil, že parlamentní změny vyvolají chaos a lidé vyjdou do ulic.

Nyní  je již jasné, že vládu Černé Hory povede Dritan Abazović. Podle jeho vyjádření odejde z vlády strana Demokratická fronta. Změny vyjádřil a vysvětlil tím, že dosavadní „heterogenní vláda se vyznačovala spoluprací se Srbskou pravoslavnou církví a navíc byla vůči ní v podřízeném postavení. Tito lidé byli církvi loajální a vláda vznikla na vlně srbského nacionalismu.“ Dodal k tomu, že vše dopadlo tímto klidným způsobem, neboť země je členem NATO. „Kdyby nebyla členem aliance, byl by vnější tlak ještě větší,“ řekl nový premiér Ditan Abazović.


Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.