Kolumbie a Venezuela obnovily po tříleté pauze diplomatické vztahy

Nový kolumbijský prezident Petro uznává legitimitu Nicolase Madury jako prezidenta Venezuely.

Po třech letech Venezuela a Kolumbie obnovily diplomatické vztahy a do Caracasu dorazil kolumbijský velvyslanec Armando Benedetti. Na svém twitterovém účtu k tomu napsal: „Vztahy s Venezuelou neměly být nikdy přerušeny. Jsme bratři a pomyslná čára nás nemůže rozdělit.“

Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi byly přerušeny v roce 2019. Ukončila je Venezuela v důsledku pokusu venezuelské opozice převézt z kolumbijského území nákladní automobily s léky a potravinami do Venezuely, došlo k uzavření hranic i velvyslanectví v Caracasu a Bogotě. Tehdejší prezident Kolumbie Ivan Duque neuznal Madurovo znovuzvolení v roce 2019 a podpořil tvrzení opozičního vůdce Juana Guaidóa, že je prozatímním prezidentem Venezuely.

Nový kolumbijský levicový prezident Gustavo Petro a venezuelský socialistický prezident Nicolas Maduro 11. srpna oznámili, že plánují obnovit diplomatické vztahy. Petro dal najevo, že Madura uzná jako prezidenta Venezuely. Vedle obnovení diplomatických vztahů dojde také k otevření celé přes 2 tisíce km dlouhé hranice mezi oběma zeměmi. Kromě toho Caracas a Bogota oznámily záměr obnovit vojenskou spolupráci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.