USA podpořily znovuzvolení Hernandéze za honduraského prezidenta. Navzdory protestům

Aktuálně: Spojené státy podpořily “svého” prezidentského kandidáta, i když volby v Hondurasu provázely četné kontroverze a protesty i násilí. Honduras v OSN podpořil USA při hlasování o otázce Jeruzaléma.

Navzdory protestům a pochybením u voleb podpořil Washington jednoho ze svých největších spojenců v regionu, napsaly noviny Financial Times o vývoji v Hondurasu. 

USA podpořily prezidenta Juana Orlando Hernándeze jako vítěze sporných voleb v Hondurasu, a to navzdory protestům i výzvám k novým volbám kvůli řadě nesrovnalostí u voleb.

Opoziční vůdce Salvador Nasralla uvedl, že jeho boj bude pokračovat. Netroufl si odhadnout, co bude dál, ale domnívá, že lidé takovou nespravedlnost nebudou akceptovat. Dodal, že USA jsou zodpovědné za porušování lidských práv a za mnoho úmrtí od voleb 26. listopadu. „Jsou to USA, které řídí Honduras, víme to.“

Washington podpořil Hernándeze, svého spojence v regionu, poté, co se Honduras přidal k zemí, které hlasovaly proti rezoluci OSN, která odsuzuje plán přestěhování americké ambasády do Jeruzaléma.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí dodal, že „těsné výsledky, pochybení zjištěná OAS (Organizace amerických států) a také pozorovací misí EU a silné reakce z celého Hondurasu, vyžadují silný národní dialog.“

Jake Johnson, z CEPR (Center for economic and policy research) řekl, že americké rozhodnutí je naprostým odmítnutím pozorovací mise Organizace amerických států. Je to poslední hřebíček do rakve pro OAS, aby mohla odsoudit jakékoliv volby.

Konzervativnímu prezidentovi, u něhož již druhá kandidatura vyvolala značné kontroverze, gratulovaly také země jako Mexiko, Španělsko, Kolumbie či Izrael.

USA v zemi nemá velvyslance, ale vyzvaly k reformám voleb a vyzvali protestující, aby zdrželi násilí, ale na návrh OAS ohledně nových voleb, byly zticha.

Americká komise lidských práv uvedla, že je znepokojena nelegálním a nadměrným použitím síly k rozehnání protestů. Nasrall uvedl, že zabito bylo 33 lidí. O „vítězství“ Hernandéze prohlásil, že to byla „ozbrojená loupež.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.