Bloomberg: Zrušení sankcí není pro Rusko tak výhodné

Bloomberg. Podle článku agentury Bloomberg není zrušení sankcí pro ruskou ekonomiku tak výhodné, jak by se zdálo. Existují důvody, proč s tím ruské vedení nespěchá. Příčinu vidí v kurzu rublu.

Důsledkem zrušení sankcí americkou stranou, o kterém se v minulém týdnu spekulovalo, by byl růst kurzu dolaru od 1 % až k 10 % podle různých odhadů dotázaných ekonomů. Většina z nich (41 %) odhaduje posílení mezi 1 až 5 %.

Posílení rublu by, jak článek argumentuje, znamenalo zdražení místní výroby a také ruských exportů. Proto také v posledním týdnu Rusko zkupuje cizí valuty. Je za tím snaha o to udržet rubl stabilní v případě prudkého růstu ruské měny. Rubl v poslední době posiloval.

Podle Vadima Bit-Avragina z Kapital Asset Management v Moskvě by ruské špičky nebyly příliš rády, kdyby došlo k rychlému posílení rublu. “Podívejme se na jejich reakce na současné hodnoty rublu. Samozřejmě, že ho nechtějí příliš silný.“, dodal Bit-Avragin dále.

Jeho kolega analytik Sergej Narkevič z moskevské Promsvjazbanky souhlasí a dodává, že další posilování rublu se setká s rezistencí od exportérů i od vlády.

Sobotní telefonní rozhovor mezi prezidentem Trumpem a Putinem se sankcí proti Rusku a jejich zrušení nedotknul, připomíná dále článek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.