Transpacifická dohoda bude i bez USA

Financial Times.  Japonsko potvrdilo, že 11 zemí chce v březnu podepsat komplexní dohodu, informují noviny Financial Times.

Transpacifická dohoda byla odmítnuta prezidentem Donaldem Trumpem. Jedenáct zbývajících zemí zřejmě vyřešilo odlišné názory a zamýšlejí v březnu podepsat dohodu. Taková široká dohoda by představovala podporu volnému obchodu a vyslala Trumpovi silný signál. Pro Trumpa bylo stažení se z TPP prvním krokem v úřadě.

Navíc by tato dohoda, přejmenovaná na CPTPP, byla také znamením pro Čínu.

Speciální problémy se objevily u Kanady, která chtěla výjimky pro tzv. kulturní průmysl, který by se dotýkal francouzsky mluvícího Quebecu. Malajsie a Brunej chtěly delší přechodná období kvůli státním firmám, Vietnam zase chtěl zpomalit aplikaci sankcí za porušení pracovních závazků.

Zdá se, že tyto jednotlivé problémy budou řešeny separátně vedle hlavní smlouvy.

Smlouva byla oživena i díky tomu, že kontroverzní témata jako ochrana duševního vlastnictví byla vynechána.  Zástupci Japonska doufají, že USA se nakonec k dohodě připojí. Je možné, že počet zemí dohody se bude rozšiřovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.