Mayová varuje Čínu: hrajte podle globálních pravidel

Aktuálně: Britská premiérka Theresa Mayová je ve vztahům s Čínou o něco skeptičtější. Dotkla se například nepopulárních témat ohledně dumpingu, Hong Kongu a ochrany duševního vlastnictví. 

Dnešní britská premiérka je ohledně bilaterálních vztahů s Čínou skeptičtější než David Cameron.

Theresa Mayová dorazila do Číny a vyslala varování, že Peking musí dodržovat globální pravidla a to včetně ochrany duševního vlastnictví, pokud zamýšlí využívat obchodních možností s Británií a Západem. Před cestou se objevilo napětí, britská premiérka byla pod tlakem, aby vyjádřila podporu pro iniciativu Jeden pás, jedna stezka.

Mayová sice pro Financial Times uvedla, že chce navýšit obchod s Čínou, ale byla skeptičtější než její předchůdce Cameron. Také zdvihla téma velmi citlivé, údajného dumpingu na světových trzích. Řekla, že Británie bude zkoumat, co může být uděláno s globální nadkapacitou v sektorech jako je ocel.

Dodala také, že si chce být jistá, když britské firmy budou inovovat a vyvíjet nové produkty, že jejich duševní vlastnictví a práva budou plně chráněna.

Mayová navštíví mimo jiné Peking a Šanghaj a chce tak zdůraznit pozici Británie jako země, která podporuje čínskou globální expanzi. Vyzdvihne to, že Británie byla jednou z prvních zemí, která podpořila Asijskou infrastrukturní a investiční banku. Mayová potvrdila, že má pochybnosti o projektu Jeden pás, Jedna stezka a že doufá, že strategie velkých investičních projektů bude dodržovat „mezinárodní standardy.“ Ovšem připustila, že iniciativa má potenciál byl velice významná pro investice a pro firmy i mimo Čínu. Slíbila, že také zmíní otázku lidských práv a téma Hong Kongu a bude bránit přístup „jedna země, dva systémy.“ V případě Hong Kongu jde o bývalou britskou kolonii.

Fráze „zvláštní vztahy“ slouží jako maska pro jakékoliv napětí mezi Británií a USA, pak termín „zlatá éra“ je totéž pro Británii a Čínu.

Čínský velvyslanec v Londýně pojem „zlatá éra“ použil nejméně pětkrát a vyjádřil, že budoucí spolupráce umožní sklízet „zlaté plody.“ Mayová ovšem není k Číně tak přátelská, jedna z jejích prvních akcí jako premiérky bylo to, že zastavila plánované čínské investice v jaderné elektrárně Hinkley Point.

Byl to George Osborne, který se rozhodl k jinému přístupu na rozdíl od většiny západních vlád, upozadil téma lidských práv a rozhodl se prostě s Čínou dohodnout. Navštívil severozápadní část Číny, která nepatří k běžným místům, kam se západní politici hrnou, což mu následně vysloužilo obvinění z toho, že nebere v úvahu to, jak Peking zachází s menšinou Ujgurů.

Mayová při své návštěvě Číny přivezla řadu dohod, partnerství a komerčních smluv, aby posílala silnou pozici Británie v oblasti vzdělávání. Na programu ale nebyla změna vízových pravidel, pro čínské studenty, kteří chtějí v Británii studovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.