Historický propad: Dow Jones klesl volným pádem

Zpráva dne: Americký index akcií se rekordně snížil o celkem 4,6 %. Burzy padaly také v Asii. Mělo se jednat o nejčernější den pro akciové trhy za celé roky.

Dow Jones ztratil tolik bodů, jako nikdy předtím během jednoho obchodního dne. Americký index akcií ztratil 1175 bodů, to je mínus 4,6 %. Rovněž v Asii padaly burzy.

Na Wall Street začal nový obchodní týden panikou. Americký, hlavní index Dow Jones zaznamenal propad o 4,6 %. Nikdy v historii neztratil index tolik během jednoho obchodního dne.

Dosavadní roční výnosy zmizely, i výnosy dosažené v prosinci. Nervozita obchodníků je dána několika faktory: obávají se, že centrální banka FED změní svůj kurz a zvýší úrokovou sazbu více, než bylo plánováno.

Jsou to paradoxně pozitivní zprávy z ekonomiky, které vyvolaly spekulace o úrokové sazbě. Robustní nárůst mezd v USA by mohly ukončit éru nízké inflace.

Propad kurzů na Wall Street zasáhl také asijské burzy. Index Nikkei v Tokiu vedl k propadu o více než 5 % hned na začátku. I trhy v Číně a v Hong Kongu reagovaly snížením.

Bílý Dům byl navzdory propadu kurzů v pozitivní náladě. Prezident Trump se prý zaměřuje na dlouhodobé fundamentální veličiny ekonomiky, které jsou nadále velmi silné, uvedla mluvčí Sarah Sandersová.

V minulosti Trump využíval rekordů na akciovém trhu jako potvrzení svého ekonomického kurzu. Například ve svém projevu o stavu unie řekl, že akciový trh po jeho zvolení dosáhl jednoho rekordu za druhým.

Tržní analytici hovoří o „rychlém propadu“ (flash crash) a tvrdí, že mnoho investorů začalo panikařit. Útěk z akcií byl urychlen řadou „stop-orders“ tj. příkaz koupit či prodat například akcii, když se cena dostane na určitou úroveň, které investoři paradoxně použili, aby se ochránili před velkými ztrátami.

Daniel Saurenz z Feingold Research uvedl, že volný pád Dow Jonese, byl „jeden z nejčernějších dnů pro akciové trhy za celé roky.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.