Spojené státy se obávají čínské technologické špionáže

Reuters. Američtí senátoři a šéfové špionáží varovali před tím, že se Čína snaží získat citlivé intelektuální vlastnictví a americké technologie prostřednictvím telekomunikačních společností, akademické spolupráce a také obchodní spoluprací.

Senátor Richard Burr (rep.) řekl konkrétně, že jeho obavy vzbuzují čínské komunikační společnosti jako jsou Huawei a ZTE Corp, které mají mít zvláštní vztahy s čínskou vládou.  Představitel firmy Huawei to odmítl s tím, že jeho firma úspěšně pracuje ve 170 zemích světa, kde má svoje zákazníky a nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko. Firma ZTE Corp věc nekomentovala.

Burr řekl, že zahraniční investice a nákupy majetků by mohly v USA ohrozit citlivé technologie, americký akademický výzkum a laboratoře. Jsou zde prý rizika infiltrace čínských špionů.

Republikánští senátoři Marco Rubio a Tom Cotton navrhli zákon, který by vládě zakázal nákupy telekomunikačních výrobků firmy Huawei a ZTE. Obě firmy byly přitom v USA vyšetřovány za kybernetickou špionáž už v roce 2012.

Na situaci reagovala čínské ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí řekl, že Spojené státy jsou nejmocnější zemí světa a pokud se dokonce i ony obávají toho, že jsou obklopeny hrozbami, co mají pak dělat další země? A dodal: „Chci podtrhnout, že v tomto světě není taková věc jako absolutní bezpečí. Bezpeční jedné země nejde postavit před bezpečí jiné země.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.