Kuvajt přišlíbil na poválečnou obnovu Iráku 2 miliardy dolarů, EU 400 milionů euro

Reuters. Kuvajt přislíbil půjčku v hodnotě 1 miliardy dolarů a další investice v hodnotě 1 miliardy dolarů na obnovu Iráku. Sdělil to ve středu kuvajtský emír na konferenci, která se věnuje poválečné obnově země.

Dárci a investoři se sešli, aby diskutovali možnosti obnovy Iráku, který přišel během války s Islámským státem o velkou část svojí infrastruktury a hospodářství.

Představitelka Evropské unie Federeca Mogheriniová sdělila potom, že EU poskytne investice v hodnotě 400 milionů euro, a to jako částku vedle investic z jednotlivých zemí, členů EU.

Spojené státy zvýšili svoji kreditní linii pro Irák na úroveň 3 miliard dolarů, ale neposkytly zemi žádnou přímou vládní pomoc. Mezinárodní neziskové organizace slíbily 330 milionů dolarů na humanitární pomoc.

Irácká vláda tvrdí, že na obnovu země bude potřeba celkem 88 miliard dolarů. Zvláštní prioritou je podle ní po letech válčení bydlení.

Irák, který stále dluží Kuvajtu válečné reparace, oznámil porážku Islámského státu v prosinci 2017. Pod svoji kontrolu tak dostal území, která v letech 2014 a 2015 získali bojovníci IS.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.