Kim Čong-un dal Trumpovi lekci v diplomacii

Severokorejci dali Američanům lekci z diplomacie díky několika tahům na letošních Zimních olympijských hrách v Jižní Koreji.  “Malý raketový muž” přechytračil amerického prezidenta. 

Philip Stephens píše pro Financial Times o tom, že severokorejský lídr svého oponenta přechytračil v každém tahu.

Blázen, šílený diktátor, který se nesmí dostat k jadernému tlačítku. Hovořit o zadržování a odstrašování nedává smysl. Tyto strategie fungují jen tehdy, když je nepřítel racionální aktér. A kdo by něco takového řekl od Kim Čong-unovi? Tak se to říká ve Washingtonu.

Těžko bude někdo rozporovat, že Kim je prezidentem jednoho z nejrepresivnějších a nejméně humánních režimů na světě. Podle všech měřítek je zřejmě nejhorší – miliony lidí umřeli hladem kvůli jaderné obsesi, sebemenší náznak odporu je brutálně potlačen. Ale i tak USA udělaly chybu.

Spletly si totiž bezohlednost a mentální nestabilitu. Kim ví dobře, co dělá. A ti kolem něj též.

Minulý podzim se delegace zástupců Severní Koreje setkala se západní experty na zahraniční politiku a obranu v uzavřené setkání ve Švýcarsku, další z tajných pokusů posledních let, který měl vést k zjištění situace, zda je možné ukončit jadernou patovou situaci mezi Pchjongjangem a mezinárodním společenstvím.

Severokorejci byli nesmiřitelní, Kim vloží jadernou hlavici na mezikontinentální balistickou střelu. Není jiná možnost, jak odrazit americkou „agresi.“ Pchjongjang se nikdy neskloní před mezinárodními sankcemi. Poslední setkání skončilo pochmurným patem, i když si vyjednavači všimli, jak nebyli dodrženy známé stereotypy. Byli to chytří lidé. Bohužel, Trump se cítí lépe s karikaturami z kreslených seriálů svých oponentů. Americký prezident se vyhýbá diplomacii a má místo toho twitterovou střelbu.

Mistrovská lekce z diplomacie

Jeho popis severokorejského lídra je „malý raketový muž.“ A hraje se o „můj knoflík je větší, než tvůj knoflík.“ Naposledy řekl Trump o Kimovi, že je „nemocné štěně.“ Pchjongjang vypálil: americký prezident je senilní. Jenže Kim ho přechytračil na každém tahu.

Čím více Trump křičí, tím přesvědčivěji působí výrok Kima, že jaderný program Severní Koreje je nutná pojistka proti americkému plánu na změnu režimu. Ještě než se do Bílého domu dostal Trump, tak Amerika a svět platili za to, že Bush používal svou rétoriku „osy zla.“

Rozhodnutí severokorejského despoty poslat delegaci na vysoké úrovni, včetně roztleskávaček, do Jižní Koreje na Olympiádu je všeobecně uznáváno jako bravurní tah. Ale ono je to víc. Je to mistrovská lekce mezinárodní diplomacie, která okamžitě ukázala, že USA vypadají slabě, Kim si koupil čas na jaderné střely. Účel byl transparentní – vrazit klín mezi Washington a Soul a prezentovat humánnější obrázek Severní Koreje pro celý svět.

Tím, že byla vyslána sestra Kim Jo-čong si severokorejský lídr zajistil pokrytí ve všech mezinárodních médiích. Slečna Kim nic veřejně neřekla, ale smála se ve správné chvíle, ve značném kontrastu s nasupeným Mikem Pencem, americký viceprezidentem.

Bílý dům si nechal dát gól. Pence dorazil do Soulu a trval na to, že Washington otevře jednání jen tehdy, když Pchjongjang zastaví svůj jaderný program. Není tomu tak dávno, kdy Trump sliboval „oheň a vztek“ pro Pchjongjang. Nyní jihokorejský prezident Mun váhá, zda přijmout pozvání na summit s Kimem.

Trump pod tlakem

Soul si žádné iluze o povaze režimu Severní Koreje nedělá. Jihokorejci se gambitem na Olympiádě nenechají zmást. Ale zároveň vědí, že Kim má schopnosti – Trumpovými slovy řečeno  – poslat oheň a vztek na jih. Diplomacie Pchjongjangu, i když bude zřejmě zcela cynická, linie zamlžila.

Dokud obě dvě strany hovoří, pak Trump bude pod regionálním a mezinárodním tlakem, aby nedával prst na tlačítko. Severní Koreje nemá přátele mezi americkými spojenci, ale Trump promarnil jakoukoliv mezinárodní podporu, kterou by mohl mít pro vojenský úder.

Kim chce uznání státu s jadernými zbraněmi předtím, než je ochoten vážně vyjednávat. Pár měsíců, během nichž se Jižní Korea a USA neshodnou, mu mohou dát čas, který potřebuje.

Trump by stále mohl zahájit preemptivní úder, Kim může přehánět. Ale žádné dobré vojenské možnosti nejsou. Experti, kteří mají přístup k plánům Pentagonu říkají, že jediná jistota, jak se vyhnout tomu, aby Severní Korea neuskutečnila odvetu na Jižní Koreji, by byl masivní americký jaderný úder jako první.

A to je nemožné, cokoliv méně je nebezpečné. Tenhle příběh nemá žádný dobrý konec.

Čína nechce riskovat kolaps režimu kvůli sankcím. Takže kurz je na to, že Pchjongjang dostane svou střelu, se všemi riziky dalšího šíření. USA zbude omezování a odstrašování. To, že Kim není šílenec, by byla ta nejmenší útěcha.


Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.