Rusové si začali ve velkém půjčovat

Aktuálně: Ruský trh s kreditními kartami letos v lednu rekordně narostl. Souvisí to s ekonomickou stabilizací a s propadem reálných příjmů.

Rusové jsou unavení šetřením, takže ve vydávání kreditních karet padají v Rusku rekordy, píše článek internetových novin Gazeta.ru. Jenom v lednu letošního roku bylo vydáno 587, 8 tisíc nových kreditních karet, což je nejvyšší číslo za poslední čtyři roky. Ve srovnání s lednem 2015 se výdej zvýšil 3, 1 krát.

Nejvíce se nové kreditní karty vydávají pro obyvatele Moskvy a Moskevské oblasti, hned za nimi jsou obyvatelé Krasnodarského kraje, Petrohradu a Baškorstánu. Nejméně kreditek se vydalo v Zabajkalském kraji, Archangelské oblasti, Amurské a Vladimirské oblasti a v republice Sacha (Jakutsko).

Hospodářská stabilizace

Zvýšený zájem o kreditní karty je v Rusku spojen s kontextem stabilizace ekonomické situace, říká k tomu Alexander Vikulin z Národního úřadu kreditní historie. Platí, že právě v lednu se obchodní a kreditní aktivita v Rusku snižuje. Důvodem jsou novoroční svátky. Letos ale byl především segment kreditních karet velmi aktivní právě během ledna.

V roce 2015 začaly banky v souvislosti s hospodářskou krizí zamrazovat úvěrové limity na kartách a fakticky zastavily jejich výdej, a to dokonce  i pro spolehlivé klienty. Nyní banky vydávají úvěry velmi ochotně. Dokonce vydají další bankovní produkty klientům v době několika dní. Banky také potvrzují, že poptávka po kreditkách je vysoká.

Viceprezident banky VTB Dmitrij Poljakov sdělil, že jeho banka vydala o skoro 70 % více karet letos v lednu než v analogickou dobu minulého roku. Jde o rekordní výsledek. Podobně hovoří i představitelé banky Sberbank.

Další analytici potvrzují současný trend. Přitom nejhorší dobou pro úvěrový trh v Rusku byl rok 2015. Po roce 2016 docházelo k postupnému růstu poptávky. Současná dynamika znamená také, že ruské banky musejí soutěžit o zájem klientů a nabízet výhodnější produkty.

Dále platí, že lidé si obecně berou úvěrové karty s vysokými limity a spíše jsou schopni zaplatit zcela starší dluhy.

Pokles reálných příjmů

Nicméně to nic nemění na tom, že v Rusku došlo ke snížení reálných příjmů obyvatel. Takže Rusové si berou kreditní karty také k tomu, aby překlenuli nedostatek příjmů. A jsou to také banky, které přispěly k nárůstu poptávky – v souladu s politikou Centrální banky totiž snížily úrokové sazby. Nabízejí také kreditky klientům, kteří si o ně sami nepožádali.

V Rusku také zažil nárůst klientů místní trh mikrofinancování, roste asi o 50 % ročně.

Guvernérka Centrální banky Elvira Nabiullina už sdělila, že banka může přijmout kroky proti přehřátí kreditního trhu v oblasti spotřebitelských půjček. A chce také podpořit úvěry pro reálnou ekonomiku. Spotřebitelské úvěry minulý rok vyrostly o 21 %, na 13, 3 miliony rublů.

Experti upozorňují na to, že výdej kreditních karet není pro banky tak riskantní jako jsou například hypotéky. Kreditky jsou velmi flexibilní nástroj, takže celková rizika pro banky, které reagují na údaje o zadlužení, jsou nižší.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.