Hammond trvá na tom, že Spojené království musí snižovat dluh

Financial Times.  Ministr financí odmítá výzvy na zvýšení veřejných výdajů, napsaly noviny Financial Times.

Britský ministr financí Hammond odmítl výzvy ke zvýšení veřejných výdajů. Trvá na tom, že Velká Británie musí splácet svůj dluh. Po sedmi letech austerity (tj. programu škrtů) Hammond uvedl, že „existuje světlo na konci tunelu“, ale zároveň řekl, že země je stále ještě v tunelu.

Tvrdí, že dluh veřejného sektoru ve výši 86,5 % HDP je stále moc velký a že je potřeba ho snížit, aby byla kapacita na reakci na budoucí šok pro ekonomiku.

Bývalý zástupce vlády Mayové přitom vyzval Hammonda, aby podpořil výdaje na ozbrojené síly a zdravotnictví. I jiní konzervativci tlačí na Hammonda, aby program austerity zmírnil.

Stínový ministr financí z Labouristické strany John McDonnell uvedl, že není pravda, že se zlepšuje ekonomický výhled, Velká Británie má nejnižší růst z celé skupiny G7.

Hammond sám je zastánce tzv. měkkého Brexitu a uvedl, že ministerstvo financí ještě nevytvořilo soubor ekonomických dopadů na budoucí vztahy Velké Británie s EU. On sám je skeptický, zda oddálení se od EU přinese zemi nějaké čisté přínosy. Zdůraznil, že většina britských exportérů prodává do evropských nabídkových řetězců a že není snadné najít alternativní trhy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.