Puigdemont je volný, roste nelibost vůči Německu

Mezi Německem a Španělskem roste napětí ohledně případu vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Olej do ohně přidal rozhovor německé ministryně spravedlnosti.

Oliver Neuroth pro ARD Tagesschau uvádí, že po Puigdemontově propuštění byly reakce Španělska nejprve zdrženlivé, ale nyní se ozývá kritika. Důvodem je rozhovor s ministryní spravedlnosti Barleyovou.

Rozčilení ve španělské vládě vyvolaly tyto formulace: „rozhodnutí soudců ve Šlesviku je správné, čekala jsem ho“ a „prokázat Puigdemontovu zpronevěru nebude snadné“. To řekla německá ministryně Barleyová a ministerstvo spravedlnosti se nyní snaží se z toho vyvléct.

Ovšem věty byly vyřčeny a španělský ministr zahraničí hovořil o „nešťastných vyjádřeních“. Není prý vhodné komentovat rozhodnutí soudů, španělská vláda se podle toho řídí a ohledně Puigdemontova propuštění z vězení v Neumünsteru mlčí.

I španělský premiér znovu zdůraznil dělbu moci a uvedl, že s Merkelovou nemluvil a také to nemá v úmyslu. Je to případ pro soudy, které jsou nezávislé a vlády se do toho nemají vměšovat.

Španělská vláda také dala najevo, že kvůli spornému rozhovoru nebyly poškozeny vztahy mezi oběma zeměmi. Jde prý jen o osobní názor ministryně a případ je třeba „odpolitizovat“.

Výrazněji zareagoval mluvčí španělských konzervativců při EU v Bruselu. Rozhodnutí německé justice podle něj zpochybnilo důvěru mezi státy EU. “Kdyby snad někdo chtěl vydání pučisty ze Španělska, myslíte, že by to španělský soud odmítnul? Ne, jsem si jistý, že ne.”, řekl Gonzáles Pons. Protože my si myslíme, že Evropa je solidární projekt, který je založen na důvěře, jinak nebude Evropa existovat.

V Německu se ministryně Barleyová dočkala souhlasu od členů SPD a zástupce frakce Mützenicha, který si také rozhodnutí soudu pochvaloval, čímž emoce ve Španělsku neuklidnil. Tisk v Madridu už píše o „rozčilení a napětí“ mezi oběma zeměmi.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.