Další obrat! Vzniká nová vláda Hnutí pěti hvězd a Ligy. Premiérem Conte a místopředsedy Di Maio a Salvini

Naděžda Bonaventurová píše o čerstvém obratu v sestavování vlády v Itálii, která zřejmě nakonec dostane anti-establishmentovou vládu Hnutí pěti hvězd a Ligy.

Poté, co se Carlo Cottarelli čestně vzdal velmi nevděčné role vykonavatele prezidentského podrazu a poté, co se prezident rozhlédl z Quirinálu na přeplněná náměstí italských měst, vyvinula se situace v Itálii velice rychle:

Kolem deváté hodiny večer se na profilu Mattea Salviniho objevilo hlášení: „Tak snad už to máme, po tolika překážkách, útocích, hrozbách a lžích. Děkuji za důvěru. Přátelé, mám vás rád a vězte, že vás budu potřebovat!“

Asi za půl hodiny přinesly noviny La Repubblica zprávu, že vláda je sestavena: tvoří ji 18 ministrů, z toho 5 žen. Premiérem bude opět Conte, ministerstva jsou rozdělena takto: ministrem ekonomiky a rozvoje bude místo profesora Savony, který se stal záminkou bezprecedentního odmítnutí už hotové vlády prezidentem republiky, Giovanni Tria, člen strany Lega, který zastává stejné názory jako Savona, je to též univerzitní profesor, právník, autor právní analýzy dohody o vládě mezi oběma vítěznými subjekty. Zatím nenacházím explicitně potvrzeno, že ministerstvo vnitra a ministerstvo práce připadne stejně jako v původním návrhu Salvinimu a Di Maiovi, ale jsem si tím téměř jistá. Prof. Savona bude ministrem pro politiku vůči EU, je to funkce ministra bez portfeje, která existuje vedle ministerstva zahraničí, kde bude ministrem zkušený Moavero Milanesi. Vzniká ministerstvo pro styk s parlamentem a přímou demokracii, ministrem bude Riccardo Fraccaro za Hnutí pět hvězd. Ministryní veřejné správy bude Giulia Bongiorno ze strany Liga. Regionální záležitosti bude mít na starosti Erica Stefani (Liga). Ministerstvo pro italský jih povede Barbara Lezzi za Hnutí pěti hvězd. Rodina a handicapovaní připadne Lorenzo Fontanvovi (Liga). Obranu dostane na starost Elisabetta Trenta (Hnutí pěti hvězd). Zemědělství bude řídit Gian Marco Centinaio za Ligua. Infrastruktura připadne Danilo Toninellimu, který zastupuje Hnutí pěti hvězd. Školství dostane pod svoji kuratelu Marco Bussetti za Ligu. Ministerstvo kultury povede Alberto Bonisoli za Hnutí pěti hvězd. Nakonec zdravotnictví připadne do rukou Giulia Grillo z Hnutí pěti hvězd a resort životního prostředí bude mít na starosti Sergio Costa z Hnutí pěti hvězd.

Premiér bude přísahat v sobotu 2.  června. A další vývoj, jak doufám, již bude přes všechen pokřik a skřípění zubů v médiích demokratický – jmenování, důvěra parlamentu…a co se bude dít dál, budou bedlivě sledovat, kontrolovat a hodnotit italští občané, s nimiž má být vláda neustále propojena internetovou zpětnou vazbou – voliči tedy po volbách nebudou zapomenuti, ale budou vtaženi do permanentního dialogu. Něco takového zde, myslím, ještě nebylo…

Držme oběma rozhněvaným mladým mužům palce a klobouk dolů před jejich pokorou vůči voličům, otevřeností a tolerancí, s níž se z přirozených konkurentů, dvou kohoutů na smetišti italské politické scény, stali spojenci, kteří ono smetiště hodlají konečně vyčistit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.