Australští vojáci měli v Afghánistánu páchat zločiny

Reuters. Australský deník napsal ve své reportáži v pátek, že australští vojáci v Afghánistánu spáchali trestné činy. Jednalo se o „neúctu k lidskému životu“ a také o “nezákonné použití násilí”. Noviny publikovaly informace z tajné zprávy ministerstva obrany země, která se případy zabývá.

Austrálie jako spojenec USA má v Afghánistánu umístěny jednotky už 17 let. V daný moment jde o celkem 300 lidí.

Podle Mezinárodního trestného tribunálu jsou zde důvody si myslet, že během afghánského konfliktu se zločinů dopustily všechny strany konfliktu. Noviny Sydney Morning Herald tvrdí, že neurčený počet australských vojáků z jednotek zvláštních operací bylo vyšetřováno v souvislosti s nelegálním násilím.

Zpráva ministerstva obrany hovoří o „problémech hluboce zakořeněných v kultuře“ zvláštních jednotek a také o jednání, které jde daleko za hranice „vypuštění páry“. Noviny ale nepřinesly informace o konkrétních typech těchto zločinů. Mluví se jenom o „nepovoleném a nelegálním použití násilí při operacích“ a také o „neúctě k lidskému životu a důstojnosti“ ve zvláštních jednotkách.

Ministryně obrany Austrálie na nové informace hned nereagovala. Ministerstvo sdělilo, že všechna obvinění budou brána s nejvyšší vážností. Vyšetřování začalo v roce 2016 po tom, co se objevila řada spekulací o tom, že na vojenských misiích docházelo k porušování válečného práva.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.