G7 se bez skandálu neobešla

Došlo k překvapivému stažení USA ze závěrečného komuniké. Trumpa rozzuřil kanadský premiér Trudeau. Došlo i na výhružky.

Tohle se ještě nikdy nestalo. Na chvíli to vypadalo, píše Kai Küstner pro ARD, že se summit obejde bez skandálu. Jenže to se dělal účet bez hostinského. Teprve ex post a jak jinak než tweetem, stáhl Donald Trump souhlas z těžce vytvořeného závěrečného prohlášení.

A důvod? Rozčílil ho kanadský premiér Justin Trudeau. V závěrečné konferenci si totiž dovolil kritizovat americká cla na ocel a hliník. Uvedl, že pro Kanaďany, kteří bok po bok bojovali s americkými vojáky ve vzdálených zemích, a to od první světové války, je to zraňující.

Trudeau oznámil, že odvetná cla na americké zboží budou platit od 1. července. A uvedl, že Kanaďané jsou zdvořilí a rozumní, ale nenechají se komandovat.

Což Trumpa, který v té době už seděl v letadla na cestě do Singapuru tak rozlítilo, že ihned začal tweetovat. Napsal, že vzhledem k chybným výrokům Justina (Trudeau) na tiskové konferenci a vzhledem k tomu, že Kanada americkým zemědělcům, dělníkům a firmám počítá ohromná cla, pověřil americké vyjednavače, aby závěrečné prohlášení nepodpořili.

A dodal výhrůžku: podíváme se na cla na auta, která nám zaplavují trh.

Tímto Trump prostě roztrhal na kousky dokument, který byl dlouho a obtížně připravován. A urazil nejen Trudeaua, ale i Evropany.

Kancelář kanadského premiéra reagovala nejprve uvolněně, Trudeau neřekl nic nového.

Trump ještě před svým předčasným odchodem chválil své „krásné vztahy“ ke kancléřce Angele Merkelové a spol. Na škále od jedné do desíti by jim prý dal desítku. Prý to jsou velkolepé vztahy: Angela, Emmanuel a Justin, to je desítka.

Trump měl už před odletem kázání o tom, jak nespravedlivě zacházejí Evropané s USA s ohledem na celní politiku. Přednáška nakonec vyústila ve výhrůžky, že když to nepřestane, tak my (USA) s nimi přestaneme s obchodovat.

Jak by chtěl prosadit případný zákaz obchodu pro americké firmy, to už Trump jaksi neobjasnil, podobně jako svůj návrh, že by všech sedm zemí nemělo používat žádná cla, žádné obchodní bariéry a žádné dotace.

Už v tomto bodě bylo jasné, že jednání summitu G7 transatlantický příkop nezmenší. I když se vycházelo z toho, že nakonec bude závěrečné prohlášení, Merkelová varovala, že dokument neřeší otevřené problémy, ergo právě obchod. Rozdíly mezi EU a USA tedy nikam nezmizely, uvedla Merkelová.

Německá vláda bude komuniké navzdory stažení se USA dodržovat.

Co se týká sporu ohledně íránské jaderné dohody a klimatu, ani tam nedošlo k žádnému pokroku. Sezení, na kterém se mělo diskutovat o životním prostředí, Trump vynechal. A pak je tu ještě Putin, po kterém Trump tak touží, píše Küstner.

Evropané nicméně nepovažují za dobrý nápad, aby se Rusko znovu účastnilo schůzek, tj. znovu proměnit G7 na G8. Tedy kromě Itálie. Nestačí tedy příkopy, ale už je tu i hromada trosek… píše dramaticky německý komentátor na konci.

Západ se rozklížil. A Trumpův záchvat vzteku je toho nejlepším důkazem.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek – Autor: Shealah Craighead – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1706608799426846.1073741880.1191441824276882&type=3, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69838127

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.