Co udělá superskupina sankcionovaných?

Turecké členství v BRICSu a šanghajské organizaci, odklon od dolaru, spolehnutí se na Asijskou banku pro investice do infrastruktury a další kroky – toto všechno může změnit celkovou konfiguraci Eurasie.

Komentátor Pepe Escobar říká, že Trumpovo sólo nemůže soutěžit s tvrdým rockem prezidentů východu. Na straně sankcionovaných té superskupiny je Putin, Si Ťin-pching, Ruhání a Erdogan. A Escobar rozvíjí scénář „superskupiny“.

Rusko-strategické partnerství nabídne Erdoganovi členství v BRICS a v Šanghajské organizaci pro spolupráci. Koneckonců Erdogan již dal najevo zájem o obé. Turecko se stáhne z NATO, což se nebude líbit turecké armádě, ale Erdogan to má po puči 2016 (na který ho upozornily ruské tajné služby) pevně v rukou. Peking a Moskva nabídnou řadu smluv. Ministr zahraničí Sergej Lavrov už nabízel obchodování ve vlastních měnách. Erdogan je připraven tak učinit u obchodu s Ruskem, Čínou, Íránem a EU.

Turecko bude muset restrukturalizovat své americké dluhy, Čína skoupí tureckou liru z devizových trhů, to Čínská centrální banka zvládne. Erdogan dobře ví, že Turecko se nesmí podrobit škrtacím programům MMF, takže se možná obrátí na Asijskou infrastrukturní a investiční banku. A podobný scénář se zahraje znovu s Íránem, spekuluje dále Escobar.

Album sankcionovaných se může jmenovat „Euroasijská integrace“. Írán v něm bude hrát klíčovou roli země pro Hedvábnou stezku, nemluvě o důležitosti přelomové dohody o statutu Kaspického moře.

Další bodem je dopravní koridor mezi Čínou, Kazachstánem a Íránem, nemluvě o dohodě z posledního summitu BRICS, který směřuje na dedolarizaci ekonomik. Írán už se zapojuje do Euroasijské ekonomické unie, Turecko může být další. Firmy z EU opustí Írán, takže čínské a ruské firmy převezmou jejich místo.

Erdogan dobře ví, že Turecko představuje bod „kde se východ se setkává se západem.“ Chápe, čím se provinil, píše Escobar. Koupil ruský obranný systém S-400, vzdal se nesmyslu „Asad musí jít“, pokročil s „Turecký proudem“ a trvá na tom, že Turecko si bude dál kupovat íránskou ropu.  A možná si už spočetl, že kombinace AIIB, Euroasijské unie a Nové hedvábné stezky je lepší než toxický koktejl bez EU, ale s NATO a se škrtací politikou MMF.

Ankara proto směřuje od amerických dluhopisů a podobně jako Moskva, ale také Peking a Dillí, hromadí zlato. Popularita Erdogana se nejlépe měří ve Fatihu, které odráží jeho celkovou popularitu v Anatolii. Jeho rozvojový program totiž není jen více mešit, ale také slušný všeobecný zdravotní systém, zlepšování veřejných nemocnic i penzijní systém.

Rusko bude dál vytvářet svou sofistikovanou strategii u Černého moře, píše Escobar. Putin už Černé moře geopoliticky a geoekonomicky změnil, stačí se podívat na Kerčský most. Erdogan dostane jaderné elektrárny, Turecký proud, který prospěje i jižní Evropě a také S-400. Ruhání a další dostali Kaspickou dohodu a také možnost energetických dohod, Damašek a Teherán mají možnost vidět konec tragické syrské války.

Pokud Erdogan turecké rezervy přesune na yüan a zlato, pak jsou možnosti interakce galaxie BRICS, Euroasijské ekonomické unie a Šanghajské organizace spolupráce obrovské, vše od elektroniky po jaderné technologie a zbraně, spekuluje Escobar.

Mění se konfigurace: z Černého moře je rusko-turecké „Středozemní moře“, Kaspik je dnes středoasijský, bez NATO. Skupina sankcionovaných má i hosty, například v podobě katarského emíra, který přicválal s pomocí do Ankary. A tenhle Katar má dobré vztahy s Íránem, včetně energetické spolupráce na sdíleném poli zemního plynu, největším na planetě, uvádí Escobar.

Kdyby byla linka Katar-Turecko přerušena, pak se otevírá ošklivá možnost invaze do Daúhá spojenými silami Saúdů a Emirátů, což by znamenalo konfiskaci katarského suverénního fondu, který by jistě byl využit pro Vizi 2030 domu Saúdů, tvrdí Escobar.

Sankcionovaní nyní nesmí dopustit, aby jejich konektivita a společné cesty mezi BRICS a Euroasijskou ekonomickou unií byly narušeny či snad blokovány.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Oficiální stránky prezidenta Ruské federace (www.kremlin.ru)

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.