Souhrn dnešních zpráv !A: Írán a Sýrie budou vojensky spolupracovat, zrušená cesta komplikuje mezikorejský dialog a Macronova vláda se chystá škrtat

Navzdory kritice USA Írán a Sýrie podepsaly novou dohodu o vojenské spolupráci. Zrušení cesty M. Pompea do Severní Koreje zkomplikovalo jihokorejské plány a Macronova vláda bude omezovat sociální výdaje.

Írán a Sýrie podepsaly dohodu o vojenské spolupráci

Reuters. Írán a Sýrie podepsaly dohodu o vojenské spolupráci mezi oběma zeměmi. Dohodu uzavřeli ministři obrany obou zemí, píše agentura Reuters s odvoláním na tiskovou agenturu Tasmin.

Íránský ministr obrany Amír Hatamí přicestoval na dvojdenní návštěvu Damašku v neděli a jednal zde s vysokými armádními představiteli i se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Írán podporoval syrskou vládu během probíhající občanské války v zemi. Agenturní zpráva neinformovala o konkrétním obsahu této dohody.

Poradce pro národní bezpečnost prezidenta USA John Bolton minulý týden prohlásil, že by Írán měl odejít ze Sýrie. Vysocí představitelé íránských ozbrojených sil se vyjádřili v tom smyslu, že vojenská přítomnost Íránu v Sýrii je stojí na pozvání syrské vlády Asada. V nejbližší době nemá Írán v plánu zemi opustit.

Zrušení cesty Pompea o Pchjongjangu narušilo jihokorejské plány

Reuters. Podle Jižní Koreji bude mít zrušená návštěva ministra zahraničí USA Mika Pompea dopad na kontroverzní mezikorejský styčný úřad, který měl být otevřen tento měsíc v Severní Koreji.

Návštěvu v Pchjongjangu zrušil v pátek prezident USA Donald Trump, protože rozhovory o denuklearizaci Severní Koreje se nepohnuly od června z místa. Mluvčí jihokorejského prezidenta v pondělí konstatoval, zrušení cesty „nemůže být bez jakýchkoliv dopadů“ na plány pro styčný úřad. Podle něj zrušením došlo k nové situaci, která povede k nutnosti nového hodnocení. Jižní Korea se snažila o otevření styčného úřadu jako součást harmonogramu schůzek Pompea a mezikorejského summitu.

Jižní Korea staví nový styčný úřad hned za hranicemi v Severní Koreji v rámci snahy o zlepšení vztahů se sousedem. Nicméně úřad sám byl kritizován analytiky, poslanci a také místními médii za to, že přesuny materiálu by mohly porušovat sankce.  Vláda tvrdí, že stavební materiál je určen jenom pro výstavbu styčného úřadu a nemá žádný ekonomický dopad pro Severní Koreu.

Jižní Korea teď doufá v další koordinaci se Severní Koreou v otázce brzkého otevření nového úřadu.

Macronova vláda chce omezit sociální výdaje

Reuters. Macronova vláda se zaměří na sociální výdaje v rámci další série reforem, které chystá. Důvodem je menší hospodářský růst, který zklamal očekávání a tlak deficitu státního rozpočtu. Sdělil to premiér země Edouard Philippe v neděli.

Macronova vláda i sám prezident jsou díky reformám velmi nepopulární, ale prezident zůstává zatím ke kritice reforem hluchým.

Vláda se snažila prodat reformy, které byly orientovány na byznys, sliby o tom, že dojde k nastartování růstu a větší zaměstnanosti. Jenže premiér nyní řekl, že růst je nižší, než se očekávalo.  Státní rozpočet pro rok 2019 tak bude postaven na předpokládaném růstů 1,7 % HDP, místo 1,9 %. Přiznal také, že nižší růst bude mít dopady na veřejné výdaje rozpočtu.

Francouzská vláda je pod tlakem z Evropské unie a MMF, aby dala k dispozici detailní plány pro veřejné výdaje. Francie patří k zemím s nejvyššími výdaji na světě. Ve hře je tak výše deficitu státního rozpočtu. Není jasné, zda zůstane pro rok 2019 u stanoveného cíle 2,3 % nebo, jak tvrdí francouzská média, dosáhne 2,6 %, stejně jako v roce 2017. Pro rok 2020 se se mohlo jednat o číslo blízké 3 %.

Premiér řekl, že se vláda bude snažit zaměřit především na  „zbytečné“ výdaje, jako jsou bydlení a státní podpora pracovních míst. Obě položky v letech 2019 a 2020 porostou jen o 0,3 %, což je pod úrovní inflace 1,5 % (pro rok 2020 odhadem 1,8 %). Vláda také zvažuje redukci podpory v nezaměstnanosti. 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.