Macronova vláda chce omezit sociální výdaje

Reuters. Macronova vláda se zaměří na sociální výdaje v rámci další série reforem, které chystá. Důvodem je menší hospodářský růst, který zklamal očekávání a tlak deficitu státního rozpočtu. Sdělil to premiér země Edouard Philippe v neděli.

Macronova vláda i sám prezident jsou díky reformám velmi nepopulární, ale prezident zůstává zatím ke kritice reforem hluchým.

Vláda se snažila prodat reformy, které byly orientovány na byznys, sliby o tom, že dojde k nastartování růstu a větší zaměstnanosti. Jenže premiér nyní řekl, že růst je nižší, než se očekávalo.  Státní rozpočet pro rok 2019 tak bude postaven na předpokládaném růstů 1,7 % HDP, místo 1,9 %. Přiznal také, že nižší růst bude mít dopady na veřejné výdaje rozpočtu.

Francouzská vláda je pod tlakem z Evropské unie a MMF, aby dala k dispozici detailní plány pro veřejné výdaje. Francie patří k zemím s nejvyššími výdaji na světě. Ve hře je tak výše deficitu státního rozpočtu. Není jasné, zda zůstane pro rok 2019 u stanoveného cíle 2,3 % nebo, jak tvrdí francouzská média, dosáhne 2,6 %, stejně jako v roce 2017. Pro rok 2020 se se mohlo jednat o číslo blízké 3 %.

Premiér řekl, že se vláda bude snažit zaměřit především na  „zbytečné“ výdaje, jako jsou bydlení a státní podpora pracovních míst. Obě položky v letech 2019 a 2020 porostou jen o 0,3 %, což je pod úrovní inflace 1,5 %. Vláda také zvažuje redukci podpory v nezaměstnanosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.