Zrušení cesty Pompea o Pchjongjangu narušilo jihokorejské plány

Reuters. Podle Jižní Koreji bude mít zrušená návštěva ministra zahraničí USA Mika Pompea dopad na kontroverzní mezikorejský styčný úřad, který měl být otevřen tento měsíc v Severní Koreji.

Návštěvu v Pchjongjangu zrušil v pátek prezident USA Donald Trump, protože rozhovory o denuklearizaci Severní Koreje se nepohnuly od června z místa. Mluvčí jihokorejského prezidenta v pondělí konstatoval, zrušení cesty „nemůže být bez jakýchkoliv dopadů“ na plány pro styčný úřad. Podle něj zrušením došlo k nové situaci, která povede k nutnosti nového hodnocení. Jižní Korea se snažila o otevření styčného úřadu jako součást harmonogramu schůzek Pompea a mezikorejského summitu.

Jižní Korea staví nový styčný úřad hned za hranicemi v Severní Koreji v rámci snahy o zlepšení vztahů se sousedem. Nicméně úřad sám byl kritizován analytiky, poslanci a také místními médii za to, že přesuny materiálu by mohly porušovat sankce.  Vláda tvrdí, že stavební materiál je určen jenom pro výstavbu styčného úřadu a nemá žádný ekonomický dopad pro Severní Koreu.

Jižní Korea teď doufá v další koordinaci se Severní Koreou v otázce brzkého otevření nového úřadu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.