Trump oznámil zvláštní dohodu s Mexikem. Kanada se prý připojí později

Nová dohoda se nebude jmenovat NAFTA, protože název má negativní konotace.

Donald Trump oznámil, že USA dosáhly dohody s Mexikem. Nová dohoda se nebude jmenovat NAFTA, podle Trumpa to má špatné konotace.

Trump hovořil po telefonu s mexickým prezidentem Enrique Peña Nietou . Není jasné, jestli se Kanada stane součástí této dohody, nebo jestli s ní bude uzavřena dohoda separátní. Jedná se každopádně o zatím největší změnu v Trumpově obchodní politice. Je možné, že NAFTA bude zničena a místo toho bude bilaterální dohoda s Mexikem.

Mexická vláda spěchá, aby měl kongres dost času na ratifikaci, než se k moci dostane zvolený prezident Andrés Manuel López Obrador – což má být v prosinci. Očekává se nicméně, že do Washingtonu dorazí také kanadský ministr, ale není jasné, zda se skutečně připojí k dohodě USA – Mexiko. Zbývá jen pět dní na to, aby Kanada a USA vyřídily vzájemné rozdíly.

Zvolený mexický prezident Obrador obecně jednání podporoval, ale nelíbila se mu privatizace v energetice.

Nové vyjednání dohody NAFTA byla pro Trumpa klíčovým tématem, tvrdil, že tato dohoda poškozuje pracující Američany, protože láká americké firmy a pracovní místa do zahraničí.

Mnoho republikánů tento přístup Trumpa vyděsil a obávají se, jak nová dohoda zasáhne zemědělce. Demokraté jsou rozděleni, někteří souhlasí s Trumpem ohledně pracovních míst v průmyslu, ale jiní jsou znechuceni Trumpovým vyjednávacím stylem. Trump například na obě země uvalil cla na ocel a hliník.

Kongres ale do dohody zasáhne, domnívá se Washington Post.

Vyjednávání mezi kanadským premiérem a Trumpem bylo vyostřené, ale Mexičané udělali vstřícný krok a dohodli se na tom, kolik procent z každého auta musí být vyrobeno v Severní Americe, aby mohlo jít bezcelní cestou. Procenta byla z 62,5 navýšena na 75 %.

Auta produkovaná v Mexiku, která nesplní kritéria, budou nově zatížena clem ve výši 2,5%.

Trump nyní očekává, že Kanada bude podmínky akceptovat. Ale Trudeau nechce být viděn jako někdo, kdo se podvoluje americkému prezidentovi, píší WP. Trump kritizoval zejména kanadský mléčný průmysl, který nedovoluje import vajec či mléčných produktů.

Časový tlak jasně ukazuje, že vyjednavači chtějí mít celou dohodu i se souhlasem Kongresu schválenou, než se v prosinci dostane k moci Obrador, zvolený mexický prezident, protože právě on by mohl chtít změny dohody.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.