Celkem 13 milionů Ukrajinců pracuje v zahraničí

Přes 3 miliony lidí pracují za hranicemi nastálo a kolem 10 milionů je za hranicemi v rámci sezónní práce.

Z Ukrajiny každým rokem odchází jeden milion lidí, řekl médiím ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin. A podle jeho hodnocení tato situace hned tak neskončí. „Máme katastrofickou situaci – milion Ukrajinců odchází každým rokem. Bohužel tato tendence v nejbližší době bude pokračovat. Dnes, jak si myslíme, je v Polsku 1,4 milionu Ukrajinců. Ve Vratislavi se říká, že podíl Poláků a Ukrajinců není 50/50, ale 30/70,“ cituje článek ukrajinských novin Novoje vremja Klimkina.

Ukrajinci odcházejí především do sousedních zemí. Mnozí ale ve snaze mít lepší život směřují i dál do Evropy či do USA.

Sousední země přijímají aktivně pracovníky z Ukrajiny, sdělila novinám Tatjana Paškinová z portálu Rabota.ua.  Největší zájem má Polsko, Česko, Slovensko a Německo. V daný moment má portál k dispozici na dva tisíce volných míst, nejvíce jich je v Polsku. K dalším patří Německo, dále pak Česko, Slovensko, Litva a Izrael. Má se jednat hlavně o práce v logistice, výrobě a podobné práce s minimálním požadavkem na jazyk. Další skupinu tvoří přivýdělky a nejmenší okruh nabídek se dle Paškinové týká profesí jako jsou lékaři, zdravotní sestry, svářeči, IT nebo řidiči kamionů.

Pro Ukrajince je nejpřitažlivější zemí Polsko, kde ale mají Ukrajinci nejnižší platy v Evropě. Průměrný plat se pohybuje mezi 500 až 700 €, zatímco v Česku a Slovensku už je to kolem 1000 eur.

Dle slov výzkumníka z Ústavu pro demografii ukrajinské akademie věd Alexeje Poznjaka ze země odchází skutečně hodně lidí, ale ti se také vracejí. Jedná se o sezónní typ prací. Ovšem v poslední době zemi opouštějí lidé s vyšším a specializovaným vzděláním, což už pociťuje ukrajinský trh práce.

Státní migrační služba Ukrajiny uvádí, že na stálo za hranicemi pracuje asi 3 miliony 200 tisíc občanů Ukrajiny. Kolem 10 milionů Ukrajinců odjíždí za hranice za sezónní prací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.