EU musí „předvést svaly“ a ujmout se role světového lídra, protože USA z ní ustupují, říká Juncker

Evropská unie má překonat neshody a stát se díky jednotnému hlasu světovou velmocí.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské Komise, řekl, že EU se musí snažit stát se světovou velmocí. Kriticky také hovořil o Trumpovi, který se z mezinárodních aktivit stahuje.

Ve svém projevu „o stavu Unie“ v Evropském parlamentu vyzval členské státy, aby překonaly rozčilené spory o rozpočet, imigraci a další témata a chopily se výzvy a šance změnit svět.

Když bude Evropa hovořit jednotně, můžeme vnutit náš postoj i jiným, říká Juncker. Chlubil se také dohodou, kterou uzavřel s Trumpem v červenci a která prý zabraňuje transatlantické celní válce.

Přišel prý čas na evropskou suverenitu, nastává „hodina Evropy“.

Juncker označil americký přístup za sobecký unilateralismus. Upozornil, že existují možnosti spolupráce s Čínou, Japonskem a dalšími zeměmi, je možné rozvíjet multilaterální pravidla.

Některé návrhy, které mají posílit efektivitu EU, čelí velké opozici členských zemí, především návrh zrušit právo veta v některých oblastech zahraniční politiky. Juncker zopakoval svou podporu hlubší ekonomické integraci, euro podle něj má být vyzyvatelem dolaru. Prý je absurdní, aby EU platila za komodity v dolarech, když je kupuje hlavně z Ruska a z Perského zálivu.

Juncker také znovu vyzval k vytvoření samostatné obranné kapacity EU nezávislé na NATO a k navýšení investic v Africe v souvislosti se snahou zmírnit příliv migrantů. Jedná se o téma, které EU silně rozpoltilo.

Juncker sice přímo Orbána nezmínil, ale varoval před lídry, kteří se snaží podkopat demokracii a vládu práva.

Evropský parlament v ten samý den hlasoval pro uvalení sankcí na Maďarsko, což je bezprecedentní krok, který může vést až k tomu, že Maďarsko ztratí hlasovací práva.

Juncker upozornil na možnou manipulací voličů, EU má být krom jiného i lékem na jed nacionalismu. Zalitoval odchodu Británie z EU a zároveň varoval Mayovou, že EU nepřistoupí na kompromisy v oblasti volného trhu.

Nigel Farage v debatě reagoval, že Juncker nedokáže vnímat sílu euroskeptiků například v italské vládě a revoltu lidu v celé Evropě. Řekl, že bude odolávat Junckerově snaze centralizovat více moci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.