Sjezd britské konzervativní strany: Mayová bojuje o přežití

Mayové se nepodařilo na summitu EU prosadit plán z Chequers. Útočí na ni Boris Johnson, bývalý ministr zahraničí. Mayové jde na sjezdu konzervativní strany o všechno, píše Tagesschau.

Premérka Theresa Mayová to přitom měla vymyšleno dobře. Ze summitu v Salzburgu si chtěla přivézt pár milých slov kolegů z EU, což jí mělo dát dost sil na sjezd konzervativců v Birminghamu. To ale nevyšlo, protože kolegové z EU jí nevyšli vstříc. Její tzv. plán z Chequers nezabodoval.

Mayová následně přešla na konfrontační kurz. Uvedla, že vždy EU v rámci jednání o Brexitu brala s respektem, a že to očekává také od druhé strany. Dobré vztahy mohou existovat jen se vzájemným respektem. V některých částech Británie mají její slova odezvu, informuje Tagesschau, EU prý zacházela s Mayovou ošklivě. Proto řekla: a dost.

Plán Mayové z Chequers zahrnoval zónu volného obchodu s EU u zboží, víceméně přizpůsobení se pravidlům EU. Zóna by ale neplatila pro služby a nezahrnovala by volný pohyb osob. Plán vedl k odchodu ministra pro Brexit Davise a také ministra zahraničí Johnsona.

Johnson plánuje proti Mayové tažení. Podle něj není plán z Chequers nic pro zemi jako je Velká Británie. Nelze přeci z EU vystoupit a dál se podle ní řídit, říká Johnson.

Johnson bude hovořit za ty, kteří chtějí tvrdý odchod. Jenže existuje i druhé křídlo, které má vazby na EU a přeje si druhé referendum a setrvání v EU. Představitelem tohoto křídla je John Major, bývalý premiér. Podle něj je druhé referendum morálně správné. Říká, že je nyní dobře vidět, jak všechny ty fantastické sliby zastánců Brexitu byly chybné od samého začátku. Vše, co nyní může Británie dostat, myslí si Major, je ještě horší, než členství v EU.

Možné je nyní vše: druhé referendum, předčasné volby, odstoupení Mayové, politický chaos. Přitom termín vystoupení byl stanoven na 29. března 2019. Mayová nyní musí ve zdraví přežít sjezd strany, to je zásadní krok k tomu, aby přežila jako premiérka.

Pak má dva týdny do dalšího summitu EU, aby konečně dosáhla nějakého průlomu při jednání s Bruselem. Dohodu o Brexitu, kterou ovšem musí většinově schválit britský parlament.

Ilustrační obrázek: Autor – EU2017EE Estonian Presidency – Tallinn Digital Summit. Welcome dinner hosted by HE Donald Tusk. Arrivals, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62856067

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.