Erdoganova návštěva v Německu je o důvěře mezi zeměmi

Prezident Erdogan chce nalákat investory a ujistit, že jeho země je otevřená byznysu navzdory ekonomické krizi, píší Asia Times.

Analytici před návštěvou tvrdili, že Erdogan během třídenní návštěvy nedostane finanční výpomoc. Je ale možné, že Berlín slíbí investice a Erdoganovi tato návštěva trochu vylepší image, když už má Turecko tak špatné vztahy s USA.

Německo-turecké ekonomiky jsou propojeny. V Turecku působí asi 6 500 německých firem, dá se očekávat, že Turecko bude chtít po Německu pomoc ve formě investic. Přímou pomoc nelze čekat, protože Německo na to ani nemá nástroje, ani by neposkytlo dost peněz a ani to není politicky možné.

Erdogan odmítá půjčky od MMF a EU nemá ani mechanismus, ani politický kapitál k tomu, aby zachraňovala nečleny EU.

Turci chtějí, aby jim Němci pomohli zvýšit důvěru a zastavili trend odlivu německých investorů z Turecka. Erdogan se také může snažit o vylepšení celní unie s EU, bezesporu by také ocenil úvěr od Evropské investiční banky. O čemž by ale nerozhodovalo samo Německo.

Turecko sice není hlavní německý obchodní partner, ale hodně německých firem vyrábí v Turecku. Kolaps turecké ekonomiky by ovšem neměl jen ekonomické důsledky. Rozhodně to není v německém zájmu, aby se v Turecku dál posiloval nacionalismus a uzavírání se před dalšími zeměmi. Je potřeba, aby pokračovala spolupráce se zpravodajskými službami a také ohledně uprchlíků.

Erdogan se první den své návštěvy setkal s podnikateli. Snažil se nalákat více německých investorů do země, která potřebuje kapitál a technologie. Velkým projektem je vylepšení tureckých železnic. Zde uspěla německá firma Siemens, projekt byl součástí turecké nabídky pořádat evropský fotbalový šampionát v roce 2024. Německo sice pořadatelství vyhrálo, ale Turecko nadále usiluje o modernizace své země.

Zájem o projekt má i Čína, ale Erdogan si vybere Německo, aby dal signál, že Německo je opět vítáno.

Erdogan chce vidět německé gesto, že opět stojí na straně tureckých partnerů. To bude signál pro trhy, že Turecko není osamoceno, což je důležité hlavně vzhledem k USA. Jde hodně o symboliku.

Velkou překážkou je autoritářství prezidenta, které se naposledy projevilo, když se Erdogan sám jmenoval do funkce předsedy suverénního fondu země. Zastupuje ho jeho zeť.

Za zavřenými dveřmi se očekávaly tvrdé rozhovory. Němečtí politici, završuje Asia Times, Erdoganovi řekli, že ekonomická krize není žádná konspirace proti němu, ale výsledek toho, jak vede prezidentský systém a jak chybí kontrolní mechanismy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Jcornelius – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65361180

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.