Italská vláda se shodla na vyšším deficitu

Okamžitou reakcí na tento krok je výprodej italských dluhopisů, píší noviny Financial Times.

Italská vláda populistů, jak píší FT, se dohodla na vyšším deficitu, než se očekávalo. Okamžitě byly zasaženy dluhopisy i akciový trh. Deficit na rok 2019 má dosáhnout 2,4 %, což ukazuje, že vládní lídři se drží svých předvolebních slibů. Výnos z desetiletých dluhopisů následně vystoupal nahoru.

Vicepremiér Luigi di Maio uvedl, že se reakcí trhů na vládní návrh rozpočtu neobává. Di Maio zdůraznil, že rozpočet představuje historicky největší investiční plán pro Itálii. Matteo Salvini, druhý vicepremiér řekl, že Itálie se rozpočtem vrací zpět do civilizace a že „trhy se s tím naučí žít“.

Kromě dluhopisů negativně reagovaly i akcie, například UniCreditu, či Intesy Sanpaolo. Tyto banky ukazují, jak moc je italský bankovní sektor vůči vládním dluhům citlivý.

Jednání o italském rozpočtu byla bedlivě sledována jak investory, tak dalšími evropskými vládami. Itálie je velká ekonomika, ale velký je i její vládní dluh. Rozhodnutí bylo přivítáno s jásotem oběma vládními stranami.

Evropský komisař Moscovici už upozornil na to, že takovýto rozpočet bude navyšovat italský dluh, ale také řekl, že není v zájmu Komise mít nějakou krizi s Itálií. Zopakoval, že Itálie je velká ekonomika. Prý ale není v jejich zájmu, aby Itálie nerespektovala pravidla. Moscovici tvrdí, že když se země zadluží, tak se stane chudší.

Ministr financí Tria, který není spojen ani s jednou stranou italské koalice, tlačil na nižší deficit k 1,6 % HDP. Tato situace, kdy vláda deficit navýšila, ho oslabila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.