Rumunsko čelilo kritice Bruselu. Jde prý cestou Polska a Maďarska

Premiérka země se snažila volit obranný, ale smířlivý tón vůči kritice z řad Komise i Evropského parlamentu.

Rumunská premiérka Viorica Dăncilă se tuto středu střetla s evropským komisařem kvůli otázkám právního státu v Rumunsku, napsal POLITICO.

Frans Timmermans mluvil v Evropském parlamentu o rostoucích obavách z toho, že dochází ke změně rumunského právního systému a trestního zákoníku, a to směrem, který podle něj ohrožuje nezávislost soudů a boj s korupcí. Tyto komentáře mají reflektovat názor Evropské komise a západoevropských vlád. Podle nich Rumunsko nastupuje cestu Polska a Maďarska, píše politický web dále.

Nejvíce Bruselu vadilo odvolání státní zástupkyně pro boj s korupcí, jejíž úřad vyšetřoval vysoceprofilové případy korupce mezi politiky.

Na rumunské problémy upozornila frakce EPP (středopravých liberálů), která má stále ve svých řadách maďarský Fidesz a Orbána. V Rumunsku vládnou sociální demokraté.

V Rumunsku se navíc tento víkend koná referendum, které má dát odpověď na to, zda má ústava definovat rodinu jako manželství mezi mužem a ženou.

Günther Oettinger, eurokomisař pro rozpočet, se v září nechal slyšet, že Rumunsko patří vedle Polska, Maďarska a Itálie k zemím, které se snaží o „oslabení nebo zničení“ evropského projektu. Guy Verhofstadt potom radil Rumunsku, aby se nepustilo na cestu Polska a Maďarska.

Rumunská premiérka Dăncilă těmto názorům oponovala s tím, že zprávy Komise neukazují celý obrázek situace v Rumunsku. Její celkový vzkaz byl na jednu stranu obranný, ale na druhou stranu smířlivý. Upozornila na současné odhalení nekalé práce státních agentur, včetně soudních institucí a tajných služeb, které vedly k tomu, že konverzace milionů Rumunů byly nahrávány. A uvedla, že se jednalo o narušení lidských práv, o čemž Komise ve své zprávě mlčí. Rumunsko je podle ní proevropskou zemí a ze své evropské cesty neuhne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.