Americko-čínské napětí se prohlubuje

Návštěva amerického ministra zahraničí v Pekingu ukázala rapidní zhoršování vztahů mezi USA a Čínou.

Diplomatická roztržka, obchod, bezpečnost, a ještě Severní Korea, to vše jsou ohniska sporu a napětí mezi dvěma největšími světovými mocnostmi, napsal list Wall Street Journal (vydání 9/10/2018).

Zřídkavá veřejná konfrontace mezi americkými a čínskými diplomaty ukázala, jak rapidně se zhoršují vztahy mezi oběma největšími ekonomikami. Stala se i rizikem pro blížící se summit mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem.

Mike Pompeo jako ministr zahraničí USA si vyměnil tvrdá slova s čínským ministrem Wangem I. Zdá se, že vztahy se kriticky vyhrotily, píše WSJ, zastavila se jednání o obchodu i vojenské rozhovory a aktuálně se obě strany vzájemně obviňují z příliš blízkého „setkání“ válečných lodí v Jihočínském moři.

Projev viceprezidenta Pence ukázal jasný posun ke konfrontaci s Čínou, protože ji obvinil, že podkopává americké zájmy v řadě oblastí a že se dokonce vměšuje do amerických voleb.

Wang uvedl, že USA eskalují obchodní napětí, vyvolávají potíže na Tchaj-wanu a kritizují zcela neoprávněně čínskou domácí a zahraniční politiku. Pompeo se navíc nesetkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, což je dosti neobvyklé.

Velmi konfrontační Trumpův přístup způsobí, že se Čína „zakope v pozicích“, ale ne že se vzdá. Těžko pak bude pomáhat ohledně Severní Koreje. Čína a USA mají společný zájem na udržování míru v oblasti severovýchodní Asie a denuklearizaci Korejského poloostrova, neshodují se ovšem v rychlosti postupu. Ještě před tím, než došlo ke sporu, si USA stěžovaly, že Čína nedostatečně vynucuje plnění ekonomických sankcí proti Severní Koreji.

Prezident Jižní Koreje navrhuje, aby se Trump setkal s představiteli Číny a Ruska, protože Kim bude usilovat o jejich podporu.

Wang uvedl, že USA a Čína potřebují zdravý bilaterální vztah, který jim umožní probírat citlivá témata jako je právě Severní Korea. Zdá se tedy, píší WSJ, že to mělo naznačit, že podpora Číny v otázce Severní Koreje není „jen tak“ a nelze ji brát za samozřejmou.

Pompeo před novináři zalitoval, že se letos Čína rozhodla nepořádat diplomatický a bezpečnostní dialog, každoroční setkání mezi čínskými a americkými diplomaty a vojenskými zástupci. Wang ale prohlásil, že to nebylo rozhodnutí Číny.

K otázce Severní Koreje jihokorejský prezident Mun Če-in připomněl, že Kim se má brzy setkat s Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem, vyloučeno není ani setkání s japonským premiérem Šinzó Abem. Mun řekl, že na Korejském poloostrově se „rodí nový pořádek“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.