Souhrn dnešních zpráv !A: Tajné služby USA podezřívají saúdského prince, Rusko řeklo ne cvičení NATO a prezident Jižní Koreje je ve Vatikánu

Korunní princ je stále podezřelejší z účasti na vraždě novináře, tvrdí tajné služby USA. Ukrajinský nápad na cvičení NATO v Azovském moři Rusko odmítá. Jihokorejský Mun má ve Vatikánu pozvat papeže také do Severní Koreje.

Americké tajné služby podezřívají korunního prince z vraždy novináře

New York Times. Podle deníku New York Times si jsou americké tajné služby „stále více“ jistější tím, že korunní princ Saúdské Arábie Mohamed měl prsty ve vraždě novináře Džamála Chásakdžího.

Podle informací deníku se jedná o „narůstající“ počet nepřímých důkazů ohledně role prince v této kauze. Ovšem, jak deník přiznává, žádné přímé důkazy vůči princi nejsou k dispozici.

Lavrov: Rusko nepovolí cvičení NATO v Azovském moři

Interfax. Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov oznámil, že ukrajinské plány na vojenské cvičení v Azovském moři jsou nerealistické. Sdělil to s odkazem na dohodu mezi oběma zeměmi, která vyžaduje povolení ze strany Ruska. Ruský šéfdiplomat dal najevo, že takové povolení Rusko neposkytne.

Lavrov také kritizoval kroky NATO v blízkosti hranic s Ruskem, které označil za provokativní. Azovské moře, které obě země sdílejí, je nyní jedním z bodů napětí mezi Ukrajinou a Ruskem.

Jihokorejský lídr si je jist mírem na poloostrově

AP. Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl před čtvrteční audiencí u papeže Františka ve Vatikánu, že si je jist tím, že se na Korejském poloostrově podaří dosáhnout mít. Očekává se, že jihokorejský lídr bude na audienci tlumočit pozvání severokorejského lídra Kim Čong-una na návštěvu obou zemí.

K podobnému pozvání došlo už v době papeže Jana Pavla II., který byl pozván na návštěvu po mezikorejském summitu v roce 2000. K návštěvě papeže ale nikdy nedošlo, protože Vatikán trval na tom, že návštěva je možná jen tehdy, když Severní Korea uzná katolické kněží. Současný papež má méně absolutistický přístup.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.