Americká dohoda s Čínou? Zatím nic takového

Donald Trump se už chlubí tím, že Číně zatrhnul program „Made in China 2025“, protože „ho urážel“.

Americký prezident tvrdí, že donutil Peking zmírnit cíle programu „Made in China 2025“, napsaly noviny Asia Times.

Na tiskové konferenci si americký prezident pochvaloval dobré výsledky voleb. Ale rozhodně neohlásil, že by se blížila obchodní dohoda s Čínou. Trump řekl, že „se zbavili Made in China 2025.“ Trump uvedl, že „Čína by nás byla bývala dohnala jako ekonomická síla za dva roky. Ale teď nejsou ani na dohled. Vzdali se jejich programu „Čína 2025“, protože mě to uráželo. Já jsem ji to řekl. Program by znamenal, že v roce 2025 ekonomicky převzali svět.“

Navíc se chlubil tím, jak na Čínu vykonává tlak a že brzy uzavře s Čínou dohodu, protože chce mít dobrý vztah s prezidentem Si Ťing-pchingem a také s Čínou. David Goldman pro Asia Times tvrdí, že Čína se prý vzdá programu 2025 v kontextu dohody s USA.

Když se Číňané oficiálně vzdají cíle roku 2025, tak doufají, že tím uklidní Trumpa, zatímco na svůj průmyslový program ani nesáhnou. Vláda se snaží najít cesty, jak takovou dohodu prezentovat.

Goldman dále píše, že vláda vypustila nový návrh „Made in China 2030“, někteří už zmiňují i rok 2035. jenže rozdíly jsou do značné míry verbální a nemají moc dopad na skutečnou politiku.

Zdá se, že Čína je flexibilní v tom, jak „označí“ svůj technologicky investiční program tak, aby uklidnila americkou administrativu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.