Ve Španělsku zvažují zákaz benzínových a dieselových aut od roku 2040

Vládní plány také počítají s ukončením státní podpory fosilních paliv a se zákazem frakování.

Španělská vláda uvažuje o ambiciózním kroku, který by měl pomoci bojovat s klimatickou změnou, napsala agentura Associated Press. Vláda prezentovala plán, který předpokládá zákaz prodeje plynových a dieselových aut k roku 2040, ukončení státních finančních dotací na fosilní paliva a zákaz frakování.

Podle vládního dokumentu by to znamenalo, že Španělsko zredukuje emise skleníkových plynů o celkem 37 % k roku 2030 a v roce 2050 bude celá energetická síť země napájena pouze z obnovitelných zdrojů.

Také další evropské vlády zvažují kroky, které by pomohly v boji proti klimatické změně. Menšinová vláda ve Španělsku nicméně pro své návrhy potřebuje získat podporu dalších parlamentních stran. Zatím není jasné, zda a kdy se bude o návrzích těchto kroků jednat.

Poznámka redakce: V dřívější verzi jsme uvedli nesprávně “plynová” auta. Chyba vznikla na naší straně špatným překladem z americké angličtiny. Děkujeme za pochopení a za chybu se omlouváme.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.