Zlom na evropském trhu se zemním plynem

Co všechno změní jižní koridor plynovodů z oblasti Kaspického moře do Evropy?

Irina Slav píše pro server Oilprice o jižním plynovém koridoru.

Prezident British Petroleum si pochvaluje, že Jižní plynový koridor, který má sloužit jako diverzifikace dodávek z Ruska, pokračuje velmi dobře a projekt by měl být i levnější, než se předpokládalo.

Jižní koridor bude přivádět zemní plyn z pole Šach Deniz v Ázerbájdžánu, z Kaspického moře do Evropy přes tři plynovody. Jižní Gruzie, kde byl rozšířený plynovod TANAP přes Turecko a Transadriatický plynovod – TAP, který se s TANAP spojí na turecko-řecké hranici a bude dovážet plyn až do Itálie.

Samozřejmě, že i když bude projekt dokončen asi tak za dva roky, kapacita bude zpočátku využita si na polovinu. TANAP bude zásobovat i Turecko, teprve „zbytek“ půjde do Evropy. Globální poptávka po plynu má v roce 2020 činit 564 mld. kubických metrů, kapacity a jejich využití tří plynovodů (23 plus 31 plus 10 mld. kubických metrů maximálně) jsou v tomto ohledu spíše skrovné.

TANAP se ale jistě časem dostane na svou maximální kapacitu, snad se to podaří i u TAP. Nejvíce problémů se stavbou bylo v Itálii, uvádí článek. Italský premiér Giuseppe Conte dokonce uvedl, že plynovod je k ničemu, ale přeci jen, poplatky za tranzit se hodí. Ovšem v jižní Itálii čelí TAP veliké opozici. BP optimisticky předvídá dodávky v roce 2020.

BP také přiznává, že Jižní koridor na začátku nebude velká změna. Jenže nejde jen o objem, ale o to, že je to nový zdroj a směřuje do Evropy a může být dále rozšířen.

Ve stejnou dobu ovšem spolupracují Rusko a Turecko na tzv. Turkish Stream (Turecký proud), který bude dodávat plyn do Turecka a do východní Evropy, snad až do Maďarska. Zatím byla dokončena podmořská část. Turecký proud bude mít dvě větve, jedna půjde do Turecka, druhá do Evropy. Každá by měla mít kapacitu téměř 16 mld. kubických metrů.

Zdá se tedy, že Jižní koridor má spíše politické implikace, než ty praktické (alespoň prozatím), ale Evropa může získat důvěru, že v budoucnosti bude z Kaspiku odebírat víc, protože infrastruktura již bude existovat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.