Trump se pustil do FEDu: je to větší problém než Čína

Americký prezident Donald Trump opět kritizoval šéfa americké centrální banky a řekl „není ani trošku spokojen“ s úrokovou politikou a že je to „větší problém než Čína“.

Americký prezident si očividně myslí, že FED je větším nebezpečím pro americký růst než obchodní spor s Čínou, uvedl to pro Washington Post. Kritiku přitom směřuje na Jerome Powella, kterého si ovšem sám vybral. Trump proto uvedl, že ho „vůbec netěší, že si Jaye vybral“.

Trump kritizuje FED za restriktivní měnovou politiku. V říjnu dokonce řekl, že centrální banka „zešílela“ a postupuje příliš agresivně. FED podle něj koná zcela chybně.

FED postupně zvyšuje úrokové sazby, aby tak čelil rostoucí inflaci. Trump se obává, že tento postup zabrzdí růst, který je podle něj zajištěn jeho daňovou reformou. Americký prezident řekl, že FED dělá chybu, protože on má instinkt a jeho instinkt je často lepší než mozek někoho jiného.

V USA není zvykem, aby se prezident vyjadřoval k politice centrální banky, neboť ta by měla jednat nezávisle. Powell už také uvedl, že „FED nezohledňuje žádné politické faktory“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.