Čínský lídr v Madridu znovu obhajoval volný trh

Španělsko přijalo čínského prezidenta s veškerými poctami. Madrid zajímají dohody s čínskými firmami, reciproční investice a spolupráce v Africe a Latinské Americe.

Čínský prezident Si Ťin-pching ve svém projevu před španělským parlamentem obhajoval volný trh jako způsob, jak bojovat s ekonomickou nejistotou. Si hledá spojence pro obchodní spory s USA, informovala agentura Associated Press.

Si Ťin-pching řekl, že svět čelí nestabilitě, nejistotě a „horkým“ problémům, které jsou historicky bezprecedentní. „Myslím, že stojíme na křižovatce,“ řekl. Svět si musí zvolit mezi ekonomickou globalizací s volným trhem a unilateralismem a protekcionismem, sdělil dále s tím, že svět se musí spojit a nalézt konsensus.

Dvojdenní cesta do Španělska, čtvrté největší ekonomiky EU, dává čínskému prezidentovi možnost okouzlit zemi, která se tradičně vyhýbá konfrontaci s Pekingem. Španělsko, které se jen nerovnoměrně dostává z ekonomické recese, vítá dohody s čínskými firmami a reciproční investice. Nicméně, nejvyšší představitelé země nejsou ochotni podpořit čínský projekt Jednoho pásma, jedné stezky. Místo toho má španělská strana zájem o možnosti společných projektů v Africe a Latinské Americe.

Čínského prezidenta uvítali v Madridu s veškerými poctami, včetně přehlídky Královské gardy ve společnosti krále Filipa VI. či předání zlatých klíčů k hlavnímu městu.

Si Ťin-pching z Madridu pokračuje do argentinského Buenos Aires na summit skupiny G20, kde se očekává setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Ilustrační obrázek: Autor – Diario de Madrid – La alcaldesa entrega la Llave de Madrid al presidente chino en su visita al Ayuntamiento [1], CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74741676

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.