Prezidentem Gruzie bude Zurabišviliová. Chce zemi dostat do NATO

Gruzínská opozice volby nazvala zločinnou fraškou a svolává protesty do ulic.

Ve druhém kole gruzínských voleb vyhrála bývalá ministryně zahraničí Salome Zurabišviliová, která nabrala skoro 60 % hlasů. Její rival Grigol Vašadze získal něco přes 40 % hlasů a volby nazval „zločinnou fraškou“. Informovala o tom agentura Associated Press.

Zurabišviliová kandidovala jako nezávislá kandidátka, ale podporovala ji vládnoucí strana Gruzínský sen. Vašadze kandidoval za Spojené národní hnutí bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho.

Tyto prezidentské volby byly poslední, které se konaly přímou volbou. Za šest let, kdy skončí mandát nově zvolené prezidentky, se přistoupí k volbě parlamentem. Je to součást přechodu země od prezidentského k parlamentnímu systému se silnou figurou premiéra.

Po skončení středečních voleb sdělil bývalý prezident Saakašvili televizi Rustavi 2, že volby byly zfalšované a volal po protestech proti nim. Vašadze volby nazval ve čtvrtek „zločinnou fraškou“ a svolal na neděli protesty do ulic.

Zarubišviliová tyto výroky nekomentovala. Zdůraznila, že chce zemi sjednocovat. Jejím cílem je také dostat zemi do NATO, i když to znamená problémy s Ruskem. „Nejsem jen naivní optimista, že všechno se dá vyřešit. Musíme být velmi opatrní a nevytvořit pro velmi agresivního souseda dojem, že si může s Gruzií pohrávat. S Gruzií si pohrávat nebude moct,“ sdělila dále.

Ilustrační obrázek: Autor –  David.Monniaux – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4834014

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.