OPEC a Rusko se nakonec dohodly na snížení těžby ropy

Ropný kartel OPEC a Rusko se nakonec dohodly na snížení těžby ropy. Nebylo to ale vůbec jednoduché.

OPEC a Rusko se ve Vídni shodly na snížení těžby a to navzdory tlaku prezidenta Donalda Trumpa, který chce nízké ceny ropy. Od ledna se má těžba snížit o 0,8 milionů barelů za den, nečlenové OPEC přispějí snížení 0,4 mb/d. Ceny narostly na 63 dolarů za barel, protože snížení bylo větší než se na trhu očekávalo.

Snížení těžby pomůže Íránu, který je pod tlakem USA. Írán je třetí největší producent OPEC. Rozhodnutí Saúdské Arábie komplikuje jednak to, že Američané navýšili těžbu, ale také krizi kolem zavraždění novináře Chasákdžího.

Nad dohodou se dlouho vznášely mraky. Otázkou bylo jednak to, do jaké míry se připojí Rusko a pak, zda se Írán nerozhodne dohodu blokovat. Hlavní snížení těžby ponese Saúdská Arábie, která navýšila těžbu na 11,1 mb/d a nyní ji zase bude snižovat na 10,2 mb/d. Írán, Libye a Venezuela de facto získaly výjimky. Nigérie ovšem souhlasila, že se bude účastnit.

Panuje řada nejasností především ohledně budoucnosti sankcí na Írán. Není jasné, kolik íránské ropy bude skutečně mimo trh.

Bezprecedentním rokem bylo setkání amerického zvláštního velvyslance pro Írán se saúdským ministrem pro energetiku. Je jasné, že americký politický tlak je silný faktorem a že brání Saúdům činit ráznější kroky.

Ceny ropy spadly od října, kdy Rusko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty navýšily těžbu, aby kompenzovaly výpadky Íránu.

Rusko, Saúdská Arábie a USA soutěží o největšího těžaře již roky. V USA žádná iniciativa na omezení těžby nemůže vzniknout kvůli antitrustové legislativě a rozdělenému ropnému průmyslu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.